Harangtorony

egyéb szakrális épület
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Harangtorony, késő reneszánsz, 1577.
:
Önmagában szabadon álló, zömök négyzetalaprajzú, támpilléres kőépület. Déli oldalán hozzátoldott faépítmény áll. Homlokzatain a durva vakolatú kőfalakat két emelet magasságban zsindelyezett vízvezetők zárják le. Felettük deszka mellvédes, faárkádos galéria húzódik. A tornyot zsindelyes gúlasisak fedi. Néhány szűk ablaknyílás töri csak át az erődítmény szerű vastag falakat.
Órája 1 óránként jelzi az idő múlását. Két harangja van, a 750 kg-os Miklós és a 250 kg-os Johanka.

2017- május 12-én a reformáció 500. évfordulója kapcsán Kaláka-Sebestyén zsoltáros koncert volt az Avasi templomban.
Ez alkalommal megnyitották a közönség előtt a harangtornyot is. A református egyházkerület a jövőben rendszeresen látogathatóvá teszi a tornyot.

A képeken látható, hogy a zsindely erősen elérett, de hiánytalan. A torony belső, földszinti része viszont nagyon szép, kifogástalan állapotban van.

Fürdő (0.085 km)
Pince (0.121 km)