Kolostorrom

Rom
kolostor
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Pálos kolostorrom, gótikus, 1340 körül.

2012.03.19 21:13 szépmíves állapot: 3 - egyéb

Lacipap jelentése a jó. A 01108/2 hrsz természetesen a szentléleki pálos kolostor hrsz-e. koo: 48° 07' 05,66" 20° 31’ 37,06" Ez tényleg romos, bár - eltekintve a ma föld alatt húzódó kolostorszárnyra némileg már ráépült turistaház-parkolótól, kb. tűrhetős állapotban van. A diadalív aládúcolását -és a rom körbekerítését + figyelmeztető kitáblázását - KÖH-ösként sajnos nekem kellett elrendelnem, még 2-3 évvel ezelőtt, mert a diadalívből legfelülről a hajóba zuhant vagy 1 m3 kő... Nem túl szép, de így legalább nagyobb az esélye, hogy nem hal ott meg senki arra járó...
Nagyon fontos! Pár hónapja civil kezdeményezés indult a kolostor "megmentése" érdekében. Mindenkinek ajánlom a Csatárlánc honlapját:
és facebook oldalát! Várunk mindenkit a jótékonysági koncertekre! Nyáron indul a rom feltárása! Már javasoltam klo-nak is, hogy írjon róla a muemlekem.hu-n is!

Ritka, de Miskolcon, pontosan Diósgyőrben, az előbbitől vagy 10 km-re keletre van egy másik pálos kolostormaradvány is. Ez a belterületen az Árpád utcában van. Koo: 48° 06' 26,01" 20° 40’ 42,32" Erről szól qtatom 2008-as jelentése. Jó ez, csak nem ide, a szentléleki kolostorhoz, hanem a "helyére", a diósgyőrihez...
Ennek fennálló része barokk kori újjáépítés. A középkori részek vélhetőleg a föld alatt vannak, max a barokk falakba foglalva. Hogy vannak, az biztos, mert a mai épület előtt, a kertben az 1970-es években komoly kolostor (vagy palota !) szárny került elő ásatásokon. Ugyanez a rommező folytatódott a mai út alatt, meg az út túloldalán, a Szinva partján. Erre az 1-2 éve a villamosvonal fejlesztése miatt elrendelt ásatások derítettek fényt.

Várrom (4.267 km)
Őskohó (4.577 km)