Református deszkatemplom

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Ref. deszkatemplom, tervezte Szeghalmi Bálint, épült 1938-ban.
:
A tetemvári temetőkertben szabadon álló épület, alaprajza közel téglalap alakú, déli oldalán téglalap alaprajzú hozzáépítés fiatornyos, meredek tetős, galériás toronnyal. A templom egyhajós mind a templom és harangtorony oldalfalai barnára pácolt gerendákból épültek, a sarokrészeket faragott motívumok díszítik. A templom tetőzetét, ill. a harangtoronyét is zsindely fedi. A templomtest tetőzetéből négy kisebb szellőző torony emelkedik ki a déli és az északi oldalon. (2-2) A főbejárat a keleti oldalon nyílik, a harangtorony aljába- a keleti oldalán- külön bejárat nyílik.
Az épület képét a temető aljában álló székely kapu a egészíti ki, melytől lépcsősor vezet a templomig. A kapu az épülettel egyidős.

A templom továbbra is jó állapotú, kívül a fa kezd szépen besötétedni, a kék és zöld valamint az okker színűre festett fák színe is kezd beérni, így az összhatás már harmonikusabb.
Belső terében a faszerkezetek vörösfenyőből, a többi rész borovi és lucfenyőből készült. A berendezés alapanyaga hársfa és vörösfenyő.
Az újjáépítés vezetője Puskás Péter, vezető építésze Simon Gábor, a hatfős belsőépítész csoport vezetője Rudolf Mihály volt.
A szószékkorona Főnix-madarát, az újjászületés jelképeként Jószai Zsolt szobrászművész, a nyugati ólomüveget Horváth Mária, a keletit Kovács Keve János alkotta meg.
A templom leégés során a harangjai megrongálódtak, az újakat Gombos Lajos készítette őrbottyáni műhelyében: az Ödön-harang 360 kilogrammos, a Sándor-harang 193 kilogrammos lett. Új orgonára is szükség volt, a 21 regiszteres, kétmanuálos, mechanikus hangszert Albert Miklós építette 2000-ben.