Nemzeti Színház

kulturális és szórakoztató épület
színház
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Nemzeti Színház, romantikus elemekkel késő klasszicista, 1847-1857. Tornya 1884-ben épült.
:
Zártsorú beépítésben álló, téglalap alaprajzú kétemeletes saroképület. Az épület kontyolt nyeregtetős, cserépfedésű.
Főhomlokzatának középtengelyében a járda fölé kinyúló, alul négy pillérre támaszkodó árkádos portikusz, oromzatos emelettel. A portikuszból három, szélfogóval ellátott bejárat nyílik az előcsarnokba.
A földszinten félköríves záródású kereteletlen ablaknyílások, az első emeleti ablakok félköríves záródásúak, hangsúlyos szemöldökpárkánnyal. Az ablakok alatt virágdísszel ellátott köténydísz. A második emeleti ablakok egyenes záródásúak hangsúlyos könyöklőpárkánnyal.
A tetőn tűztorony, félköríves zsalus ablakokkal, az ablakok felett vasrácsos gyilokjáró, e fölött erkély.

2016.10.30 23:59 fehér állapot: 5 - egyéb

Impozáns, rendben tartott, felújítás utáni állapot. A színház udvara, hátsó része és a színészlakások épületrésze is gondozott.