Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
R.k. minorita templom, barokk, 1729-1734. Berendezés: oltárok, szószék, padok, barokk, 18. sz.
:
Az utcavonalban zártsorú beépítésben áll. A rendház épülete három oldalról körülveszi a templomtestet melynek tájolása kelet-nyugati. A kéttornyos főhomlokzatú templom főbejárata három karú előlépcsőzetről közelíthető meg. A főhomlokzatot lábazaton álló pilaszterek három részre/szintre osztják. A hullámos attikával lezárt középrizalit némileg előreugrik. Timpanonos főbejárata felett szimbolikus dombormű látható. A középrizalit öt falfülkéjében barokk szobrok állnak. Az attika magas középrészének szoborfülkéjében immaculata szobor áll. A közrefogó volutákon angyal figurák helyezkednek el. Az attika szélein egy-egy díszváza van. A magas lant- és félköríves ablakokkal áttört tornyokat erősen tagolt órapárkányok zárják le, melyek felett párnatagos, laternás sisak emelkedik.
A templom hosszhajós alaprajzi elrendezésű, előcsarnoka nincs. A szentély hosszú, egyenes záródású.
Titulusa: Nagyboldogasszony.Az utcavonalban zártsorú beépítésben áll. A rendház épülete három oldalról körülveszi a templomtestet melynek tájolása kelet-nyugati. A kéttornyos főhomlokzatú templom főbejárata háromkarú elő lépcsőzetről közelíthető meg. A főhomlokzatot lábazaton álló pilaszterek három részre/szintre osztják. A hullámos attikával lezárt középrizalit némileg előreugrik. Timpanonos főbejárata felett szimbolikus dombormű látható. A középrizalit öt falfülkéjében barokk szobrok állnak. Az attika magas középrészének szoborfülkéjében Immaculata szobor áll. A közrefogó volutákon angyal figurák helyezkednek el. Az attika szélein egy-egy díszváza van. A magas lant- és félköríves ablakokkal áttört tornyokat erősen tagolt órapárkányok zárják le, melyek felett párnatagos, laternás sisak emelkedik.
Titulusa: Nagy boldogasszony.

Az épület állapota eléggé szépnek tűnik. Fedett folyosó a feljárónál megszűnt. Az épület homlokzati festése is jónak tűnik. Néhány apróbb hibát a lábazatnál figyeltem meg, valószinűleg kimaradtak a felújításból.

Rendház (0.023 km)