ev. templom
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Ev. templom, késő barokk, 1797. Tornya 1864-ből. Berendezés: oltár, szószék, padok, orgona, késő barokk, 1797.
:
A templom észak-déli tájolású, az udvarban szabadon álló. Kereszt alaprajzú, északi szentélye egyenes záródású.
A déli oldalon álló torony a főhomlokzatból kissé előre ugrik. A bejárati kőkeretes kapu felett kőkonzolos erkély, félköríves záródású ajtóval. A toronytest hangsúlyos párkánya felett körablak található. Az óra alatt körben félköríves ablakok helyezkednek el.
A templom cserépfedésű.

Kiváló állapotban van kívül-belül. Élő templom, rendszeres istentiszteletekkel, egyéb alkalmakkal. Önálló kórust is létrehoztak, széles egyházi és társadalmi kapcsolatokkal.

A templom 1797-ben épült késő barokk stílusban. Oltárképét Székely Bertalan festette 1897-ben (Jézus a Getsemáne-kertben). Tornya 1864-ben, barokk berendezése 1797-ben, orgonája 1845-ben készült.
A miskolci evangélikusok temploma 1789 és 1797 között épült. Ez a famennyezetes épület villámcsapás következtében 1817-ben teljesen kiégett. Maradványainak felhasználásával épült a jelenlegi templom 1817 és 1820 között. Tornya ekkor csupán a hajó ereszvonaláig készült el, és csak 1865-re fejezték be teljesen.
Az udvarban álló templom kereszt alaprajzú, szentélye egyenes záródású. Tornya a főhomlokzatból kissé előreugrik. Hajója és a keresztházak csehboltozatosak. A bejárati oldalon orgonakarzat áll, a kereszt száraiban többszintes árkádos karzatok épültek 1820-ban. Berendezése ugyancsak 1820-ból való, orgonája pedig 1845-ből. Az oltárkép, Krisztus az Olajfák hegyén, Székely Bertalan festménye 1897-ből. A templombelső egységes, ornamentális festése 1941-ben készült.

Zenepalota (0.074 km)