Megújulásunk támogatója:  

Tiszai pályaudvar

azonosító:
2951
törzsszám:
10332
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Közlekedési emlék
eredeti főtípus:
vasúti közlekedés
eredeti típus:
pályaudvar
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
5078
település KSH kódja:
30456
földhivatal:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Tiszai pályaudvar, historizáló, épült 1901-ben, tervezte Pfaff Ferenc.
:
Az utcavonalban szabadon álló egyemeletes szimmetrikus alaprajzú, palatetős épület. Homlokzatai vörös dísztéglával borítottak. Főhomlokzatának középső szélén nyílik a hármasajtójú főbejárat, mely felett balluszteres mellvédű ikerablakok, s felettük gótizáló oromdísz van. A középrészt, szegélyező két oldalrizalit toronyszerű gúlasisakkal záródó.
Az összekötő szárnyak 3 tengelyesek, az emeleten balluszteres erkély fut végig. A következő kiugró épület részek 1-2-1 tengelyesek, már egyszerűbb kiképzésűek, bejárataik középrizalitból nyílnak. Újabb összekötő szárnyak a keleti és nyugati oldal irányába, de csak a nyugati oldalon végződik az épület rizalitjában. A déli homlokzaton látható perzont öntöttvas oszlopokon nyugvó esőtető fedi.

Állapotjelentések

2017.10.04 12:29 fehér állapot: 4 - pont: 5

Elkezdték a peronok felújítását. A 9-8. vágánytól visszafelé megerősítik a perontető szerkezetét, végzik az újbóli szigeteléseket, és a csapadékvíz elvezető csatorna is megújul. A 7-6. vágánynál tartanak.
Üdítő látvány: a peronok tiszták, világosak, szórják a fényt. Főként akkor szembetűnő, ha a régi (mai) állapottal vetjük egybe.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.