Zsinagóga

zsinagóga
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Zsinagóga, romantikus, 1861-1863, tervezte: Ludwig Förster.
:
Udvarban szabadon álló téglalap alaprajzú épület, nyeregtetős cseréppel fedett álbazilikális elrendezésű. A 2486-os h.sz.- ú telken a zsinagógán kívűl egyéb épületek is állnak(gondnoki, lakás, vendégház, konyha, imatemplom kóser húsbolt.), valamint egy 1926-ból származó obeliszk, mely az első világháborús hősöknek tiszteleg.
A zsinagóga keleti homlokzata a telek szélességében az utca vonalában épült, az épülethez csatlakozó annak architekúrájához illő falazott kerítéssel. A zsinagóga mindegyik homlokzatán ugyanazokat az építészeti részleteket találjuk: a falakat a karzatok szintjén- a nyugati főbejárat feletti négyes nyílás kivételével- hármas, illetve az oldalhomlokzatokon ikerablakok töri át, melyek a földszinten egyszerűbb formában ismétlődnek. A keleti és a nyugati főhomlokzaton 1-1 mór stílusú arabeszkes rózsaablak nyílik. Az épületet ívsoros főpárkány zárja, mely az oldalhomlokzat szélein és a végfalak főtengelyében megszakad és tompaszögben zárja az alatta lévő falmezőket. A nyugati főhomlokzat legmagasabb pontján helyezték el tóratáblákat.
Az épület főbejárata a nyugati főhomlokzat középrizalitjából nyílik. A lépcsőházak ajtaja, az északi és déli homlkzat nyugati végében nyílnak. A főbejárat és a lépcsőházak kapuszárnyain indás- leveles neoromán vasalások.

Kétszázmillió forintos állami támogatással megkezdődött a zsinagóga részleges felújítása. A pályázati kiírást a Közlakép nyerte el, és már át is vette a munkaterületet. A határidő szűkös: karácsonyig a munkálatokat be kell fejezni.