Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Belvárosi ref. templom, késő barokk, 1786-1808. Tornya 1865-ből.
:
Szabadon álló, egyhajós, nyugati félköríves szentélyzáródású épület. Keletre néző főhomlokzatán egy lanternás toronnyal, amely enyhe kiülésű középrizalit fölött, tört ívű oromzattal kapcsolódik a főpárkányhoz. Az oromzat szélén és a tornyot koronázó mellvéd sarkain magas obeliszkek állnak. A hajó északi homlokzatának középtengelyében vázadíszes, kőkeretes kapu nyílik.
A templom teteje cseréppel fedett, nyeregtetős.
A 2561-es számú telken áll a templom mellett a református egyházkerületi székház.

A templomot Rábel Károly építette, a toronysisak Wieser Ferenc munkája. Teljes felújítását 6 évig tartó munka után 2010-ben fejezték be, az állapota kifogástlan.
68 méteres tornyának kakasát Budapesten restaurálták 2011-ben, mely egyben népies névadója is a templomnak (a miskolciak egyszerűen csak "Kakas"-nak nevezik)
Tekintélyes méretű tornya a Tiszáninneni Református Egyházkrület templomainak legmagasabb tornya. Egyetlen harangja pedig - az Eszter-harang - a városban a legnagyobb: 3006 kg-os (5368 font tömegű), 175 cm alsó átmérőjű, A0 alaphangú. Hilzer Ignác öntötte Bécsújhelyen 1865-ban. Bató István önttette fiatalon elhunyt lánya emlékére még annak halála évében.

A templom orgonája 1902-ben készült Angster József és fia orgona és harmóniumgyárában Pécsett, Opus 368-as számmal. A kétmanuálos pedálos hangszer pneumatikus vezérlésű kúpládával készült, egyike a kevés máig megmaradt ilyen rendszerű századfordulós Angster orgonáknak. (A hangszer nagyobbik, szerkezetileg közeli testvére a Hajdúböszörmény Bocskai téri monumentális, de sajnos jelenleg romos állapotú Angster orgonája.) A hangszer átfogó restaurálását és az 1902-es állapot kompromisszummentes helyreállítását Szabó Balázs szakmai irányításával az Orgelbau Reinhard Hüfken német orgonaépítő cég végezte.
A Kossuth utcai orgona Miskolc egyetlen szakszerűen restaurált orgonája. Április 3-7 között a Luther-év jegyében Bach-hetet tartottak. 7-én ebben a templomban a helyreállítást irányító Szabó Balázs játszott az orgonán.
Ebben a templomban egyébként is rendszeresen rendeznek koncerteket, zenei eseményeket, mert az akusztikája kitűnő.
A képeket a koncert előtt, és utána készítettem.