Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Alsóvárosi (mindszenti) r.k. templom, barokk, 1728-1743. Tornyai 1864-ből. Berendezés: 18. sz.
:
Utcavonalban szabadon álló, egyhajós templom. Téglalap alaprajzú hajójához keskenyebb félkörívvel záródó szentély kapcsolódik. A keleti főhomlokzatnak a torony az építményekkel közrefogott kissé kiugró középrészét magas lábazatra állított, kerubfejes kompozit fejezetű piaszter párok szegélyezik. A középtengelyben oszlop párokkal közrefogott kőkeretes bejárat. Szemöldökpárkányán volután ülő angyalszobrok között az építtetők címere, alatta a frízen a nevüket megörökítő motívumokkal. A bejárat fölött karzatmagasságban nagyméretű hegedűablak. A tornyok alatti oldalrészeken felül egy-egy zsalugáteres, félköríves záródású kötényes ablak. Alattuk a lábazati párkány felett egy-egy szoborfülke, Szent Péter és Pál nagyméretű posztamenseken álló szobraival. A főpárkány feletti oromzatban immaculata szobor, két szélén Szent István és László szobraival.
A tornyok barokkos gúlasisakkal lezártak.
Titulusa: Szent Péter és Pál.

Az előző jelentésemet egészítem ki, befejeződött a templom teljes belső felújítása, villamoshálózatának cseréje és a berendezések restaurálása.

Mária-szobor (0.035 km)
Ispotály (0.052 km)