Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Lakóház, barokk, 18. sz.
:
Zártsorú beépítésben álló, "U" alaprajzú, egyemeletes alápincézett épület.
Főhomlokzata a Széchenyi utcára nyílik, 6 tengelyes. A földszinti homlokzatot dalmát nyílások tagolják, az ötödik helyén nyílik a kosáríves kapubejárat, fölötte Aspremont címer kőből faragva. Az emeleten egyszerű kőkeretes ablakok. Udvari homlokzatának emeletén nyitott árkád.
Nyeregtetős, hódfarkú cseréppel fedett épület.
A tetőn három nagyméretű ökörszem.
Az épület eredetileg két kapuval rendelkezett, "kétbehajtós épület" volt. Az egyik kapu ma is látható, címerköves kapu, a másik a keleti szélen nyíló második ablak helyén volt, de ezt átalakították.
A telken az 1990-es évek második felében modern múzeum épületet emeltek.

A Rákóczi-ház rövid leírásában az szerepel, hogy: " Az épület eredetileg két kapuval rendelkezett, "kétbehajtós épület" volt. Pedig egy másik kapu ma is látható, címerköves kapu, a másik a keleti szélen nyíló második ablak helyén volt, de ezt átalakították." A ház most is "kétbehajtós", a másik kapu a Sötétkapu (Rákóczi utca 1. szám) felőli oldalára nyílik, eredeti formájában megmaradt. Ezt a kaput használja ma a Miskolci Galéria a szállítások céljára, egyben ez a személyzeti bejáró is, a földszinti irodahelyiségek és műhelyek felé vezet. (Lásd az utolsó két képet).
Az épület állapota kifogástalan, rendezett, gondozott. Az udvarán a kis kertben növények állnak, ez a Galéria szabadtéri zenei és egyéb rendezvényeinek színhelye is.

Grabovszki-ház (0.085 km)
Weidlich Udvar (0.098 km)