Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Lakóház, barokk eredetű, romantikus, 19. sz. második fele.
:
Az épület zártsorú beépítésű, egyemeletes, U alaprajzú, részben alápincézett. Az épület 1+2+3+2+1 tengelyes. A főhomlokzaton az enyhe kiugrású háromtengelyes középrizalitot a kosáríves kapuzat és az azt közrefogó toszkán oszlopokra és volutás konzolokra támaszkodó, kovácsoltvasrácsos erkély, valamint a konzolsoros főpárkány feletti attika hangsúlyozza. A félkörös, középen nyíló, enyhén kosárívbe hajló bejárati kapu kétszárnyú. Ennek tengelyében ugyancsak hajlított, íves záródású gyalogkapu. A faszerkezetek egyes részei copf elemeket őriznek, míg az applikáció, az öntött vaskarikát tartó oroszlánfej romantikus stílusú. A főhomlokzati erkély enyhe kiülésű, kovácsoltvas mellvédű. Az egyenes záródású emeleti ablakok konzolos szemöldökpárkánnyal és könyöklőjükön vakolatornamensekkel díszítettek. Az épület magas nyeregtetős, cserépfedésű, az attika 1-1 oldalán 2-2 ökörszemmel.

A Városház tér 13. szám alatt áll Miskolc belvárosának egyik legkellemesebb látványt nyújtó épülete, az Almássy-kúria.
Az Almássyak 1768 és 1793 között telepedtek le itt, és jelentős szerepet töltöttek be a város életében. A barokk stílusban épített ház utcai főhomlokzatának emeletét a múlt században romantikus stílusban alakították ki.
1984-ben nagy erejű gázrobbanás történt a házban, ami elsősorban az emeleti részben és a tetőszerkezetben okozott nagy kárt, de legjellegzetesebb eleme, a középrizalit tengelyében nyíló kapuzat, a robbanás során épen maradt.
A bejárat két oldalán egy-egy hangsúlyos, négyszögletes oszlopszékre állított, szabadon álló toszkán oszlop áll, ami az első emeleti erkélyt tartja. A félkörös kapu kétszárnyú, aminek a tengelyében egy szintén íves kiképzésű személybejárati kapu helyezkedik el. A ház fontos díszítő elemei a szépen keretezett ablakok és ajtók, és megmaradt az emeleti lépcsőfeljáró copf stílusú kapuja is a vasráccsal együtt.
A lépcsőház oszlopai klasszicizáló stílust őriznek.

Az Almássy-kúria külső helyreállításával 1993-ra végeztek.
2001-ben az Almássy-kúriában adták át az EU-csatlakozást előkészítő megyei információs központok egyikét, az Európa-házat. A házban ekkor kiállítások, hangversenyek, konferenciák megtartására alkalmas tereket is kiképeztek; az udvarán kortárs képzőművészek szobrait, térplasztikáit helyezték el.
A szomszédos Avas szálloda elhúzódó felújítási munkálatai miatt azonban ezeket a szobrokat el kellett szállítani, és a szálló bizonytalan sorsa, elmaradt felújítása miatt a ház egyéb közösségi célú használata is korlátokba ütközik.
Később a Miskolci Közintézmény-működtető Központ lakta, melynek távozását követően ma is irodák működnek a főépületben és parkjának bal oldali épületében.
Megmaradt a kúria lovardája is, azonban annak eredeti, egy-légterű épületét több kis munkaállomás kialakítása céljából tagolták.
Az Almássy-kúria földszintjén az utcai fronton egy kávéház és a bükkszentkereszti "füves-ember", Szabó György üzlete működik.

Korona Szálló (0.037 km)