Balassa-kastély

Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Községi tanácsház és óvoda, volt Balassa-kastély, barokk, 1743. Bővítve és átalakítva eklektikus stílusban a 19. sz. végén.

A domboldalban álló Balassa-kastély 1743-ban épült barokk stílusban. 1906-ban báró Ragályi-Balassa Ferenc felsőházi képviselő átalakíttatta és eklektikus stílusban bővíttette.
Az épület részben emeletes manzárdtetős, részben földszintes, elnyújtott téglalap alaprajzú toldalékokkal. A völgy felőli, eredetileg földszintes homlokzat 4+3+4 tengelyes, a középső 3 tengelyszakasz a homlokzat síkjából előugrik. Orommezejében az építtető Balassa-Ragályi család kettős címere, fölötte az 1743-as évszám. A főpárkány frízében stukkódíszek kaptak helyet. A hátsó oldal neobarokk átépítés eredménye; homlokzatának közepén szintén címer díszeleg. A 18. századi helyiségek teknőboltozatosak, stukkódíszítéssel. A földszinti nagyterem mennyezete sík.
Sajnos, a kastély mögött elterülő erdős park gondozatlan. Az épület ma közintézményeknek ad otthont: itt működik a polgármesteri hivatal és a kultúrotthon. (Wikipédia)

A parkban álló Balassi Bálint bronz szobrát Borsi Antal szobrászművész készítette, avatása 2005. májusában történt.

Lakóházak (2.917 km)