Csoma-Farkas-kúria

Encs Körzeti Földhivatal
Tsz-iroda, volt Csoma-Farkas-kúria, barokk eredetű, klasszicista, 1820.

Jelenleg a Halmaj Hagisz Mezőgazdasági Rt. működik a területen a jól látható tábla szerint. Ennek némileg ellentmond, hogy a helyiek csak egy asszonyt említettek, aki valahol bent lakik, és dudálásra előjön, megengedi, hogy megnézzük az épületet. Ehhez képest senki nem jött elő, így inkább nem jártam körbe a kúriát, s csak néhány fotót készítettem, nehogy gond legyen belőle.
Az általam megnézett részeken nagyon nagy hibák nem láthatóak (a tető egyben van, vakolat is rendesen van a falakon, ázásnyomok nem látszanak), igaz, a nyílászárók üvegei hiányoznak, ami nem túl biztató. A kerítésen díszes bejárati kapu van, körülötte egykori melléképületek, aránylag jó állapotban. Az út és a kúria homlokzata közötti területen a valamikori park még megvan, nagyobb fák is vannak, bár ahogy látszik, folyamatosan pótolták a hiányokat. Sajnos a fafajok alaposabb vizsgálata most kimaradt a fentiek miatt.