Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, barokk, 18. sz. Festett kazettás famennyezete 1797-ből; az 1761-es mennyezet táblái a karzatokba beépítve 1797-ben.

2020.09.15 16:25 margo állapot: 5 - pont: 146

Viszonylag későn, 1767-ben épült az első templom, ez egy mennyezetkazettás fatemplom volt, ami nagyon hamar tönkrement, le kellett bontani. Helyébe építettek újat késő barokk stílusban, amit körbevettek egy erődkerítéssel is a földomlás megakadályozására. Keletelt, a déli oldalán áll 14 méteres kőtornya, melynek fa toronysisakja van.
100 kg-os harangját Burger Lőrinc öntötte 1839-ben Dobsinán.
Az új templom mennyezete kékes sötétszürke, pallókból összeállított, kazettákra osztott, közepén nagyméretű, a centrumában plasztikusan kiemelkedő királykazettával.
Az eredeti templom mennyezetéből 46 teljes, 3 fél, és 6 hiányos kazetta maradt, ezeket a karzat mellvédjén és a karzat alatt helyezték el. A táblák kivételesen szépek. Színük finom, plasztikus, visszafogott. Kompozíciójuk mesterségbeli – lehet kijelenteni, hogy művészi – tudásra vall.
A kazetták közt az egyik feliratos:
„EGY DOLGOT KÉRTEM ÉN AZ URTOL, / MOSTIS AZONT KÉREM HOGY LAK / HASSAM AZ URNAK HÁZÁBAN ELE / TEMNEK MINDEN IDEJÉBEN, HOGY LATHASSAM AZ URNAK SZÉPSÉGÉT / ÉS LÁTOGATHASSAM ZÖ TEMPLOMÁT / PADOLTATOTT EZ ISTEN HÁZA 1761 dik ESZTEN: N: BIRÓ JÁNOS BIRó / MIHALY IDEJEKBEN IDŐSB VARRÓ GERGELY BIROSAGABAN SIGO / ISTVÁN EGYHÁZFISÁGÁBAN”

Népi lakóház (1.851 km)