Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
R.k. templom, gótikus, 14. sz. Bővítve és átalakítva a 18-19. sz.-ban.
:
Körítő fallal övezett dombtetőn, szabadon álló, keletelt, egyhajós épület északi oldalán toldalékokkal, déli oldalán négyzetes alaprajzú toronnyal. Az épület nyugati vége a nyolcszög három oldalával záródik (ezt használják szentélyként), míg a keleti oldal egyenes záródású. A tornyon zsindelyezett hagymakupola emelkedik, a templom kontyolt nyeregteteje sík műpalával fedett. A déli homlokzatnak a toronytól nyugatra eső szakaszán két, átlós helyzetű támpillér található, melyek közül a keleti középkori., míg a nyugati az újabb poligon sarkát támasztja. A támpillérek közötti homlokzatszakaszon két, a keleti támpillér és a torony közötti szakaszon egy, azonos formájú, kettős lóhereíves alátámasztású, mandulamotívumos mérművű, osztósudaras késő gótikus ablak nyílik. A torony déli sarkait átlós támpillérek erősítik. A torony déli homlokzatán alul két, az imént ismertetekkel azonos formájú gótikus ablakot találunk. Az alsó szintet övpárkány zárja le. Felette a torony sarkai kváderzettek. Az övpárkány feletti falszakasz tengelyében álló téglalap formájú, vakolt szalagkeretes ablak nyílik. Ezt a falszakaszt egy újabb övpárkány zárja le, mely felett oldalanként egy-egy csúcsíves, vakolt szalagkeretes ablak nyílik. A tornyon felül fából készült galéria található. Az galérián oldalanként öt-öt, szegmentívesen záruló nyílás látható, ezek mellvédje is fából készült. A galéria felett oldalanként órák állnak, melyek felett fapárkány fut körbe. A torony nyugati homlokzatának alsó részén csak egy álló téglalap formájú, vakolt szalagkeretes ablak nyílik, mely vágja a torony alsó övpárkányát. A templom déli homlokzatának a toronytól keletre eső szakaszán két, a falra merőleges, valamint egy átlós irányú támpillér erősíti. A támpillérek közül a keleti az átlós helyzetű. A torony és a nyugati támpillér között egy, a többinél kisebb, kettős lóhereíves alátámasztású, négykaréjos mérművű, elfalazott gótikus ablak látható, melynek osztósudara hiányzik. A többi homlokzatszakaszban egy-egy, a homlokzat keleti felében leírt ablakokkal azonos formájú késő gótikus ablak található. A nyugati homlokzat sarkai visszaugratottan lekerekítettek. A gazdagon tagozott párkány a templom körül végigfut. A homlokzat tengelyében kiugró kapuépítmény áll, ennek tengelyében álló téglalap alakú, kannelúrázott kőkeretű, kettős szemöldökpárkánnyal gazdagított ajtó nyílik. A párkány felett félköríves, tagolt, vakolt szalagkeretes ablak található. A templom északi homlokzatának keleti végén, félköríves záradékú, keretezés nélküli ablak látható. Ettől nyugatra átlós támpillér emelkedik, melyhez földszintes, kontyolt nyeregtetejű, sík műpalával fedett toldalék csatlakozik. Az egyik oldalkápolnát magába foglaló toldalék keleti homlokzatán füles megoldású, egyenes záradékú, kőkeretes ablak nyílik. A kőkeret külső széleit keskeny szegély, belső széleit tokhorony kíséri. Felette kőtábla látható, chronosztikonos latin nyelvű felirattal. A kőtábla sarkai homorúan lekerekítettek, a sarkokban az 1728-as évszám olvasható. A toldalék északi homlokzatán álló téglalap formájú, kőkeretes ajtó nyílik. A kőkeret külső széleit sekély karc kíséri. A földszintes toldaléktól nyugatra emeletes toldalék következik. Ennek nyugati eleme egy oldalkápolna, melyen egy-két szintet átfogó, félköríves záradékú, keretezés nélküli ablak nyílik. A toldalék nyugati szakasza a sekrestyét és a felette levő oratóriumot foglalja magába. Az emeleti szakaszon három, álló téglalap formájú, keretezés nélküli ablak nyílik. A földszinten a keleti emeleti ablaktól keletre egy téglalap formájú, kőkeretes ajtó található. A kőkeret külső széleit sekély karc kíséri. A középső emeleti ablak alatt egy másik, ugyancsak téglalap formájú, kőkeretes, kétszárnyú vasajtó nyílik, szép kovácsoltvas veretekkel. A kőkeret külső széleit itt is sekély karc kíséri. Az emeletes toldaléktól nyugatra eső homlokzatszakaszon egy félköríves záradékú, keretezés nélküli ablakot találunk. A homlokzatszakasz nyugati sarkát átlós helyzetű támpillér erősíti. Az északnyugati, nyugati és délnyugati oldalakat nyílás nem töri át.

A templom messziről szép állapotot mutat, közelebbről már látszanak hibák, a körülötte lévő kőfal pedig már elég rossz állapotban van.

Királyudvar (0.237 km)
Kőhíd (3.008 km)