Waldbott-borház

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Waldbott-borház.
:
A Kincsem-dűloben szabadon álló, kereszt alaprajzú egyemeletes, nyeregtetős, fém hullámlemezzel fedett épület, déli homlokzata elott timpanonnal koronázott portikusszal. A déli homlokzat portikusztól nyugatra és keletre eso szakasza egymással azonos formájú, kéttengelyes. A tengelyekben az emeleten álló téglalap alakú, vakolt szalagkeretes ablakok állnak, melyek felett kis konzolokon nyugvó timpanonos szemöldökpárkány koronáz. Alattuk a földszinten egyszerű, keretezés nélkül, közel négyzetes formájú ablakokat találunk. A portikusz oszlopai kör alaprajzúak, négyzetes talapzaton nyugszanak. Enyhen profilozott fejezetük négyzetes lappal kapcsolódik a timpanon alatti vízszintes gerendához. Az oszlopok között kovácsoltvas mellvéd húzódik. A timpanon háromszögmezeje üres. A portikusz alatti homlokzatszakasz tengelyében széles, szegmentíves záradékú, keretezés nélküli ajtó nyílik, az ív legmagasabb pontjában zárókovel Az ajtó két oldalán egy-egy magas, de keskeny, álló téglalap formájú, keretezés nélküli világító ablak található. A portikusz mögötti homlokzatszakasz háromtengelyes, itt két keretezés nélküli ablak között egy álló téglalap formájú, ugyancsak keretezés nélküli ajtó nyílik. A keleti homlokzat középso szakaszának földszinti részén, a homlokzat tengelyétol északra egy modern ajtó nyílik. Az északi homlokzatszakasz emeleti szakaszán egy álló téglalap alakú, egyszerű, keretezés nélküli ablakot találunk. Az északi homlokzat keleti szakaszán csak a földszinten vannak nyílások. A homlokzatszakasz tengelyében egy egyszerű, álló téglalap alakú ablak, tole nyugatra pedig egy kicsi, utólagos ablakocska nyílik. Mindkét ablak keretezés nélkül. Az északi homlokzat középső része előtt terasz áll, melyre egykarú lépcső vezet fel Az emeleti szakasz nyílásrendszere azonos a déli homlokzat portikusz mögötti homlokzatának nyílásrendszerével. A földszinti szakaszon a terasz két oldalán, a terasz által részben takart egy-egy fekvő téglalap alakú, elfalazott ablak látszik. A terasz alépítményének nyugati oldalán modern ajtó nyílik. Az északi homlokzat nyugati szakaszának emeletén, a tengelyben egy álló téglalap formájú, vakolt szalagkeretes ablak nyílik, alatta a földszinten egy elfalazott ajtó látható, melytől keletre egy kicsi ablakocska figyelhető meg. A nyugati homlokzaton csak a középső szakasz földszinti részén találunk nyílást: itt a homlokzat tengelyétől északra egy modern ajtó áll.

2011.04.06 10:28 guess.who állapot: 3 - koordináta: N 48° 16,689' E 21° 28,279' - pont: 5

Az épület állapotában ugyan különösebb változás nem történt az előző log óta (jobb legalábbis biztosan nem lett), de sikerült nappali fényben is bejárni és lefotózni végre az épületet, pontosabban inkább csak romjait. Igaz, az épület falai faragott terméskövekből vannak megrakva, erősnek és még mindig jó állapotúnak tűnnek, a tetőn azonban most látszott egy rés... Az alagsori részben és fent is nagyon sok, talán a 70-es évekből származó építés nyomai látszik: a csempézés, bojlerek, mosdókagylók maradványai stb. A falfestés is inkább ilyen időkből való téeszirodához hasonlít, elképzelhető, hogy valami ilyesmi funkciója volt egykor az épületnek - hiszen jókora szőlőterület közepében áll egyébként.

Közvetlenül mellette egyébként egy kisebb építmény bejáratának romjai látszanak, amely talán a mellette levő pincének volt az előszobája. Utóbbi téglaboltíves, lejárata azonban félig el van tömve, szeméttel telidobálva.

Kőhíd (2.147 km)
Királyudvar (2.163 km)