Királyudvar

egyéb közösségi lakóépület
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Az áll. gazdaság vendégháza és bormúzeum, ún. Királyudvar, kora barokk, 17. sz.
:
Fésűs beépítettségű utcasorban az utca vonalától beljebb álló, észak-déli tengelyű, téglány alaprajzú egyemeletes, alápincézett, cseréppel fedett manzárdtetős épület. Az emeletet és a földszintet tagozat nélküli, kőből készített övpárkány választja el egymástól. A földszinti szakasz sarkain kváderarmírozás látható. A homlokzatokat a hosszanti oldalakon tizenhárom-tizenhárom, a rövidebbik oldalakon nyolc-nyolc lekerekített sarkú, különböző szélességű festett faltükör tagolja. A kastély főhomlokzata a keleti, mely öttengelyes. A tengelyekben mind a földszinten, mind az emeleten késő reneszánsz tagozatú kőkeretes, vízszintes szemöldök- és könyöklőpárkánnyal gazdagított ablakok állnak, kivéve a középső tengelyt, ahol a földszinten egyenes szemöldökű, szemöldökpárkány nélküli, viszont felülvilágítós megoldású, tagozat nélküli kőkeretes ajtó áll. Az ajtó kőkeretének külső és belső széleit sekély karc kíséri, derékmagasságban egy-egy korongmotívummal. Az ajtó két oldalán egy-egy keskeny, álló téglalap alakú, ferde helyzetű lőrés látható. Az északi és a déli homlokzat egyaránt kéttengelyes, ahol a tengelyekben a földszinten a keleti ablakokkal teljesen azonos, az emeleten is azonos tagozatú és méretű, ám szemöldök- és könyöklőpárkány nélküli ablakok állnak. A két homlokzat közötti különbség csupán az, hogy a déli homlokzat nyugati, földszinti ablaka fekvő téglalap alakú, csupán tokhoronnyal tagolt, valamint sem szemöldök, sem könyöklőpárkánya nincs. A nyugati oldalon a terepviszonyok miatt az emelet csaknem a földszintnek felel meg. A homlokzat itt is öttengelyes, de némileg aszimmetrikus. Az emeleten az északról számított első, negyedik és ötödik tengelyben az északi és déli homlokzat emeleti ablakaival azonos formájú ablakokat találunk. A második tengelyben itt nincs nyílás, a harmadikban pedig egy fekvő téglalap formájú, csak tokhoronnyal tagozott ablak látható. Ugyanilyen ablak nyílik a második és ötödik tengely földszinti szakaszában, míg a negyedikben itt egy egyszerű, gerébtokos ablak található. A harmadik tengelyben egy füles megoldású, egyenes szemöldökű késő reneszánsz tagozatú kőkeretes ajtó nyílik, mely felett nincs szemöldökpárkány.

A kastély a 17. század jellegzetes korabarokk stílusában épült Lorántffy Zsuzsanna egykori udvarháza. A manzárdtetős épület főhomlokzatán korabarokk festett homlokzat architektúra található. A műemléket 1960-ban helyreállították és 1972-től a Szőlészeti és Borászati Múzeumnak ad helyet.
információ: sarospatak.eu
Az épület és az előtte levő udvar gondozott