Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, gótikus, 15. sz. Festett famennyezet, 1726-ból; festett karzat, szószék, padok 1758-ból.

Nagyon szép arányú a templom: gótikus szentélye alacsonyabb a hajónál, melynek román kori falai részben megmaradtak. Bejárata a déli oldalon van, a hajó keleti és nyugati oldalán is egy-egy karzat. A karzatok, papi székek és az ülőpadok előlapjai is mívesen festettek; éppúgy, mint a szószék. Mennyezete is festett: 73 fenyőfa pallóból áll, mintázata hosszanti irányban futó növényi ornamentika, melynek rendszerében a sötétebb és világosabb színkombinációk ritmikusan váltják egymást. Királykazettája a mennyezet közepén a berendezés és a festés idejét datálja, ez az 1726-os év. Másodjára jártam itt, és szomorúan állapítottam meg, hogy az eltelt egy év során az állapota tovább romlott.
A tiszteletes asszony és a gyülekezet pályázott több ízben, mindeddig sikertelenül. Legutóbb már be sem nyújtották a kész pályázatot, mert a pályázható összeg annyira kevés volt, amivel nem is tudtak volna mit kezdeni, ha netán befogadják és kedvezően bírálják el azt. Ezért most Demeterné Soltész Gabriella tiszteletes asszony eltökélte, hogy személyes megkereső levélben kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét arra, hogy figyeljenek erre a kivételesen értékes, ámde kevesek által ismert nemzeti kincsünkre.
A templom és a harangtorony ugyanis teljes felújítást kíván. A falai vizesednek, a tetőszerkezete sürgős beavatkozást kíván, a harangtorony állapota is aggasztó.
Az utolsó 4 képet 2017. márciusában készítettem.