Református újtemplom

Csongrád
Hódmezővásárhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. újtemplom, copf, épült 1793-1799 között, építette Fischer Boldizsár és Ágoston. Hat boltszakaszos hajó, két végén karzattal. Az északi karzat fölött tűzfigyelőerkélyes torony, párnatagos, laternás sisakkal.

2009.03.29 16:36 totzoli65 állapot: 3 - koordináta: N 46° 24,995' E 20° 19,734' - pont: 1

A késő barokk templom építését 1792-ben kezdték meg Fischer Boldizsár és fia Fischer Ágoston kecskeméti építészek tervei szerint. Már 1796-ban használatba vették, felszentelése azonban csak 1799-ben történt meg. Az egyhajós, egyenes záródású templom csehsüveg boltozatú,a hajó két végén kétemeletes karzattal. A támpilléreken és a karzat alatt, valamint a külső urnadíszeken a jellegzetes fonatos copf díszítőelemek is megtalálhatók. A torony sisakját mozgalmas vonalú barokk megoldásban képezték ki. Az épület monumentális tömegével uralja az előtte levő teret és a városképnek is messze ható, meghatározó eleme.
Állapot: A templom rendkívül rossz műszaki állapotban van , fedélszéke helyenként megroskadt. Csurgó több helyen hiányos, csapadékelvezetésre alkalmatlan, a buszpályaudvar felől "életveszélyes" elkerítés és figyelmeztető tábla!
cím jó, de a hrsz.: 12854!!!!

Zsinagóga (0.165 km)