Ortodox templom

g.kel. templom
Csongrád
Hódmezővásárhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ortodox templom, copf, épült 1783-1807 között, görög családok számára. Egyhajós, síkmennyezetes, az oltárteret öttengelyes ikonosztáz zárja le. Az ikonosztáz posztbizánci, különösen értékes, a mobil ikonok szintén. Torony a nyugati rövidhomlokzat mel

2009.03.29 17:44 totzoli65 állapot: 3 - koordináta: N 46° 24,993' E 20° 19,039' - pont: 5

A 17. század második felében a török elől menekülő görögök a városban is letelepedtek. Templomépítésre II. József türelmi rendeletének megjelenéséig nem gondolhattak. Ezután is csak torony és harang nélküli templomot emelhettek. Így az 1783-ban(emléktábla szerint 1792!?) elkészült épülethez csak 1806-ban állítottak tornyot. Az egyhajós barokk templom nyugatra néz, az oltár a toronybejárattal szemben helyezkedik el. Mai formájára özv. Lotta Jánosné adományából 1889-ben restaurálták, a toronysisakot is átépítették. Aranyozott, faragott ikonosztáza (1786 körül) copf és későrokokó elemekkel díszített. Az itt látható ikonok nagy része nem helyi alkotás, hanem a Balkánról származik. A bizánci tradíciók mellett barokk stílus és olasz hatás is érződik rajtuk. A templom legértékesebb ikonját, Szent Naum képét biztonsági okokból Szentendrére szállították. A Mária-trón, a Püspök-trón, a különösen gazdagon díszített Királykapu, a tölgyfából készült padok a magyar copf stílusú bútorművesség jeles alkotásai. Kegytárgyai közül a legbecsesebb a Velencéből származó (1770-es évek) görög nyelvű és az 1704-ben Moszkvában kiadott egyházi szláv nyelvű szertartáskönyv.
A templombelső hármas osztatú: szentély,középcsarnok, előcsarnok. A szentélyt a középcsarnoktól a 18. század végén és a 19. század elején több festő által alkotott barokk ikonosztázion választja el, melynek három zónája : trónus ikonok, apostolok, vangelisták. A templom elhelyezése nem szerencsés, hiszen a türelmi rendelet miatt a főútvonalnak háttal áll és az 1940-ben épített parókia is beszűkítette a környezetet.
Állapot : Városunk egyik kiemelkedő értékű műemléke nagyon rossz állapotban van.
Utcanév változás utáni cím: Dr. Rapcsák András u. 7.