Szélmalom

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
Csongrád
Hódmezővásárhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Papi-féle szélmalom, népi, építette Csanki Bálint 1856-ban. 1890-től a Papi családé. Üzemelt 1942-ig. Kétpárköves, 4-50/óra párkő teljesítményű. Múzeum.

2009.03.22 13:47 totzoli65 állapot: 4 - koordináta: N 46° 24,645' E 20° 27,677' - pont: 5

Leírás : A felülhajtós,magyar típusú, tornyos szélmalmot Csanki Bálint építette 1856-ban, mely 1890-ben került a Papi család tulajdonába. A kis dombra épült, kör alaprajzú, csonkakúp alakú szélmalom három szintes, kétpárköves, égetett tégla falazatú, födémei fából készültek,Tetőzete forgatható, héjazata hornyolt zsindely fedésű. A malom 1942-ig üzemelt.
Állapot: Az épület és berendezése, köszönhetően az utóbbi években végzett felújításoknak, összességében jó állapotban van. A működőképesség helyreállítása érdekében javításra szorul a vitorlázat és a szelestengely, valamint néhány alkatrész pótlása szükséges. Az ingatlanon található molnárház és melléképületei is apróbb –de sürgős- javításra szorulnak.
Az őrlésre váró gazdák a beszélgetésen kívül kuglizással is múlathatták az időt. A kuglipálya ma az Ópusztaszeri skanzent gazdagítja, jó lenne azt eredeti helyén bemutatni, és használni.
hrsz. rendben

Templomrom (5.946 km)