Megújulásunk támogatója:  

Árvízvédelmi fal

azonosító:
3391
törzsszám:
2723
szélesség (lat):
N 46° 24,834'
hosszúság (lon):
E 20° 19,377'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Egyéb építmény
eredeti főtípus:
egyéb mérnöki műtárgy
eredeti típus:
partvédő fal
megye:
Csongrád
település KSH kódja:
8314
földhivatal:
Hódmezővásárhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Árvízvédelmi fal, épült 1879-1881 között, 3 km hosszú, tégla.

Állapotjelentések

2009.03.29 17:55 totzoli65 állapot: 4 - koordináta: N 46° 24,760' E 20° 18,986' - pont: 5

A várostól délre a Hód-tó pereme nagyjából félkörben húzódott. Ennek az északi parti részén települt a régi Vásárhely. A hód-tói rendszer egyike a Gyúló-ér, melynek medre helyenként a 11 métert is meghaladta, mély vize az áradások alkalmával sebes folyású volt. Csónakokkal, árvíz idején hajókkal is közlekedtek rajta. A Hód-tó árvíz idején még a XIX. század elején is beláthatatlan tengerként hullámzott. Mély víz volt a mai Bocskai utcai öbölben is, egykori nevén a Cigöllérben, a régi nagy kikötőben. Ma itt a Németh László Gimnázium áll. A hajók e helyen egészen partközelben köthettek ki a XIX. század közepéig.
Feljegyzések szerint 1845. május 1-9. között dunai gabonás hajók jöttek fel Szeged felől a Hód-tóra. Ezek a mai Erzsébet Kórház előtt a kis kikötőben kötöttek ki, ahol búzával rakták meg a hajókat. Az utolsó hajók 1856-ig közlekedtek itt. Ahogy a Tisza szabályozását megkezdték, a tó medre is kezdett kiszáradni. 1857-ben már a parti részeket szántották. 1870-ben az egész tófenék száraz volt.

A mintegy 3 km hosszú kőfal 1881-ben , készült el, négy kocsi- és kilenc gyalogos lejáróval áttörten .A megvalósítást a szegedi árvízi katasztrófa megismétlődésétől való félelem siettette. A körtöltés e téglával burkolt szakasza a városkép meghatározó elemévé vált.
A kőfal sok helyen javításra szorul, egy alapos felülvizsgálat indokolt.
A kocsilejárók két oldalán lévő támfalak oszlopfőin valamikor petróleumlámpák világítottak, (most csak a Kaszap és Szőnyi utca sarkain van elektromos, nem működnek) jó lenne ezeket pótolni. Helyenként az elvadult növényzet is kárt okoz.
A kőfal általam megadott koordinátája az egykori Hal-tér, ma Hősök tere környékére mutat az Ady Endre út végén.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.