Károlyi-kastély

Csongrád
Szentes Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Károlyi-kastély, majd megyeháza a várban. A vár a 16-18. század között épült, a kastély és melléképületei a 18. század folyamán. A kastély és pincéje, földszintje boltozott, az emeleten álhajlatos, az emeleten a nagyteremtől jobbra két-két terem
:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, kétszintes épület. Főhomlokzatán erőteljes háromtengelyes rizalit, kétoldalt 4-4- tengelyes épületszárnyak.
Kőkeretes zárköves kosáríves kapu felülvilágító ablakos fa ajtóval, kétoldalt 1-1 kőkeretes egyenes záródású ablak.
Az emeletválasztó osztópárkány felett három könyöklőpárkányos, kőkeretes, kosáríves ablak. A homlokzat két oldalán, a földszinten kőkeretes, az emeleten könyöklőpárkányos, kőkeretes, egyenes záródású ablak.
Udvari homlokzatának bal oldalán három kosárívnyílásos tornác, emeletén épített mellvéd, négyszögletes pillérek.
Jobboldalt a sarkon kis kiugró lépcsőházépület, szintjein 1-1 kis négyszögletes ablak, a homlokzat négy ablaka hasonló a főhomlokzatéhoz.
Bal oldalhomlokzata kéttengelyes, a jobb oldalhomlokzaton, az emeleten 7, a földszinten 3 ablak. A homlokzatokon az ablakok között bemélyített faltükrök.
Körülfutó lábazat, és emeletválasztó párkány. Manzárdtető fedi.

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük. Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.