A Habsburg-kastély istállóépülete

Agrár műemlék
istálló
Bicske Körzeti Földhivatal
A Habsburg-kastély istállóépülete, klasszicista, 19. sz. első fele.
:
Alcsútdobozon kívül, külterületen, a platánsoron haladva Máriavölgy pusztán mezőgazdasági területekkel körülvett bekerített területen, É-K - D-NY-i tengellyel szabadon álló, timpanonos, cserépfedéses kontyolt nyeregtetős épület. A főépület előtt, az É-NY-i oldalon kör alakú díszkert. A területen a főépülettől D-i irányba nyújtott téglány alaprajzú, hattengelyes cserépfedésű, kontyolt nyeregeteős, kevésbé jelentős épület áll.

É-NY-i (fő)homlokzata 4+5+4 tengelyes, középzizalit előtt négy dór oszlopos timpanonos portikusz áll. A rizalit és a timpanon anyaga kő. A rizalit öt tengelyében magas, félköríves ablakok, középen ajtó. A homlokzat szélső négy-négy tengelyében magas parapettel lunetták nyílnak.
É-K-i és D-NY-i rövidebb homlokzatokon négyzetes alakú ablak, felette lunetta nyílik.
D-K-i, 5+3+5 tengelyes homlokzat előtt fedett terasz, tengelyben timpanon. A nyíláskiosztás D-NY-ról É-K-re haladva a következő: magas parapetű lunetta után a rövidebb homlokzatokon látott ablak, utána három lunetta. A középrészen két álló téglány ablak közt egyenes záródású ajtó nyílik. Ettől É-ra a homlokzat tükrösen megismétlődik.

Az épület továbbra is kifogástalan állapotban, de én csak távolról tudtam megszemlélni.