Sírfeszület

TEMETŐ
temetkezési emlék
síremlék
Sírfeszület, 1834., klasszicista, Pozsonyi József munkája.
:
A község főterén, a templom körülkerített kertjében áll, más szobrokkal együtt, a Szt. Vendel szobor mellett. Beton alapon alaktalan kövekből épített talapzat, azon 4 oldalú csonka gúla, ehhez egy szárnyas géniusz támaszkodik, a gúlán pedig kereszt áll. A gúla fedlapján ökörszemes szegély fut körül, sarkain palmettás akroterion. Homloklapján urna, azon felirat: "Nedeczky Katalin / Nádasi Tersztyánszky János / özvegye életében állíttatta fel / 1831." A gúla tetején kőfeszület, talpán felirat: "készítette … Pozsonyi …" A talapzatnak egy szárnyas géniusz támaszkodik, vékony talapzatú: "Fecit (?) Josephus … / Posonio … / Pesthini. 1831." Az egész szobor igen finom munka.

A szobor állapota nem változott lényegesen. De erősen mállik. Az írást én nem tudtam kiböngészni már. A koo. kép a templom előtt készült.

Magtár (0.130 km)
Pieta-szobor (0.939 km)