Római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
R.k. plébániaház, barokk, 18. sz.
:
Utcavonalas beépítésben szabadon álló "L" alaprajzú, cseréppel fedett kontyolt nyeregetős épület, az utcavonalon tömör, téglából rakott kerítésfallal, a nyugati telekhatáron téglány alaprajzú korábbi lakóházzal.
Hattengelyes, sárgára festett, lizénák által tragolt főhomlokzatának ablakai sima szalagkeretezésben állnak, kis kiülésű szemöldökpárkánnyal. Közülük a 3., 5. és 6. alatt a lábazatban pinceszellőző ablakok nyílnak. A kőkeretes, íves szemöldökű kapu a kerítésfalban nyílik.
Az északnyugati udvari homlokzat tagozatok nélküli, megközelítően középtengelyében nyílik az épület bejárata. E szárny bütüje nyílások nélküli. Az utcai szárny udvari homlokzata kosáríves veranda ablakokkal tagolt.
Az utcai szárny nyílásai a bal szélső veranda ablak kivételével állótéglány alakú.
Az északnyugati telekhatáron álló korábbi plébánia kontyolt nyeregtetős, utcai homlokzatán két ablaknyílás, oromzatában két padlásszellőző látható. Udvari homlokzatának bal szélén nagy kosáríves nyílás, mellette átalakított ajtó, illetve eredeti ablak állnak.

Az épület állapota alapvetően nagyon jó, de a kapunál a repedés csúnya.

Lépcső (0.028 km)