Temetőkereszt

TEMETŐ
temetkezési emlék
síremlék
-pusztuló, kielégítő
Temetőkereszt, 1796.
külső leírás:
A temetőnek a műút elágazása felőli sarkában, bozóttal benőtt területen álló kőkereszt, melyet a korpuszig szintén növényzet takar. Hátsó oldalának sírkő dől (Asztalos Sándor és neje; 1872).
A kereszt lábazata három, egymás fölé helyezett, felfelé egyre szűkülő kőhasábból áll. Az alsó hasáb díszítetlen, a középsőn
SCLTE ANDRE (AS) ENGL(?)
felirat.
A harmadik hasáb főoldali felső sarkaiban egy-egy koponya, ezek között kezdődik az alábbi felirat:

BENEFACTORI
FRANCISCO POST
ERECTA DIE 14 SEPT
1796

A fenti lábazaton koporsó formájú kőhasáb nyugszik, melynek főoldalán faragott dombormű látható. Ezen koszorú által összefogott különböző, mára kissé kivehetetlen formájú, valószínűleg a Passióhoz, a Feltámadáshoz kapcsolódó eszközök: lándzsák, harsona stb.
A koporsó alakú részről emelkedik a magasba a kőkereszt. A keresztszárak hármas karéjban végződnek, a felsőn felirattekercs (INRI-tábla?) maradványai. Középen kissé rossz állapotú korpusz.

2013.11.24 11:41 Halász család állapot: 4 - pont: 55

Állapotában nincs változás , de legalább a környezete rendben van.