Római katolikus plébániaház, volt cisztercita rendház

plébánia
r.k. plébánia
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. plébániaház, volt cisztercita rendház, 1737-ben épült, sziléziai cisztercita szerzetesek építették. Egyemeletes, alápincézett épület. Négyzetes alakú, középfolyosós, az emeleten az egyik oldalán szobasorral. Főbejárat fölött kettős festett kőcím
:
Park közepén egykor szabadon álló téglány alaprajzú, kontyolt nyeregtetejű (a tetőzetben modern ablakok) egyemeletes épület, melynek észak- és délnyugati sarkához később jellegtelen földszintes parasztházakat építettek.
A homlokzatokat vízszintesen a lábazat, a két szint közötti osztópárkány, valamint az egyszerű főpárkány tagolják. A nyugati fő-, illetve a keleti kerti homlokzat nagyrészt egyezik. Mindkettő középtengelyében kőkeretes bejárati kapu nyílik, előbbi fölött festett cisztercita címer látható. A főhomlokzat kapuja felett két, a kerti homlokzaté felett egy ablak nyílik. A kapuktól jobbra és balra egy tengelyben elhelyezve 1-1 földszinti és emeleti ablak. A sarkok armírozással díszítettek.
Az oldalhomlokzatok egykor kéttengelyesek voltak, mára azonban a nyílások egy része elfalazásra került.
A csatlakozó jellegtelen melléképületek erősen rontják az épület összképét.

Megújítva , szép állapot, de a funkciójáról nem tudok semmit.