Nádasdy-kastély és parkja

rövid leírás:
Volt Nádasdy-kastély, barokk eredetű. Romantikus stílusban átalakítva a 19. században. Az ősök csarnokában faragott faburkolat és mennyezet, eredeti csillárok és kandalló. A könyvtárban fa csigalépcső, kazettás mennyezet, fa falburkolat (zirci mester
:
A község központjában, nagykiterjedésű parkban áll. Az É. szárny, a régi mag földszintes, az újabb egyemeletes, szinte teljesen alápincézett az egész kastély. Szeszélyesen mozgalmas tömege összességében egységes hatású. A régi szárny csak a többihez képest tűnhet kissé visszafogottnak, ugyanúgy viseli az angol gót stílusjegyeinek szinte teljes készletét. A homlokzati falak kváderezettek, lábazata kővel burkolt, romantikus öv- és főpárkánya körülfut. Egyazon típusú pinceablakok, valamint jórészt téglalap alakú, könyöklős és szögletes (Tudor) szemöldökű ablakok sorakoznak. A bejáratokat előépítmények, a sarkokat tornyok, a prominens helyiségeket hangsúlyos oromfalak vagy timpanonok emelik ki. Kedvelt motívumok még a lőréses pártafal és a lépcsős oromfal. Sűrűn megjelenik Nádasdy-címer is. A tetőfelületek nyugalmát igényes kő ablak-építmények és nagyfejű kémények törik meg. A szigorú szögletességet a hangsúlyozandó helyeken lágyabb vonalak, íves loggiák, íves ablakzáradékok oldják. Némiképpen - és teljesen indokoltan - kilép e hangulatból a kápolna csúcsíves ablakaival és támfalaival, meg kissé az olasz reneszánszra emlékeztető nyitott-fedett lépcsőjével. A homlokzati architektúra részletképzései igényes tervezésre utalnak. Parkjának egy részét a II. világháború után parcellázták, így a falu szorosan körülnőtte, mégis, a megmaradt kb. 20 ha park elegendő háttérnek bizonyul. Tudatosan alakított, tájképi jellegű angolkert növénykülönlegességekkel, ősfákkal - Kálmán János főkertész tervei szerint. A kastély előtt köralakú kőmedence szökőkúttal. Hátul a parkban tó a Sárvíz-csatorna vizével táplálva - de jelenleg száraz - kis szigettel, vízeséssel, fa híddal. Mellette mesterséges dombon támpilléres, pártafalas vasbeton víztorony. Hajdani melléképületeiből csak 2 maradt, jelenleg raktárak.

2014.04.16 10:25 janos.egresi állapot: 4 - egyéb

A torony felső fedése alatt omladozik a vakolat, már kilátszanak a téglák, sürgős javításra lenne szükség, mert állapota rohamosan fog romlani az ázás következtében.