Lakóház, népi. (Nyaraló).
:
A falu főutcájában, fésűs telepítési rendszerben, utcavonalon és oldal határon áll(nak) az épület(ek). A hosszú lakóházzal szemben műhelyépület és szín. Az utcavonalon magas deszkakerítés gyalogos- és kétszárnyú nagykapuval. A 4 kapupillért figurális faragás díszíti. A hosszan elnyúló lakóház téglány tömegű, nádfedésű. Vályogból épült, sárral tapasztott, fehérre meszelt. Hátulsó szakasza téglafallal újjáépült. Utcai végfalát sima szalagok osztják és szegélyezik, ezek között 1 zsalus ablak és a volt bejárati nyílás elfalazott helye. Deszka oromfal. Az udvar felé a hosszfal előtt nagy kiülésű csurgóeresz. 3 új téglakémény íves fedéssel. A hosszfalon XX. sz. illeszkedő ajtók, ablakok. A ház végén új motívumként nyitott -fedett ücsörgő íves szabad nyílásokkal. Itt is deszka oromfal. A műhelyház hasonló külső megjelenésű, de ablaka nincs az utca felé. Befalazott, íves záródású külső bejáratára a mélyített vakolat emlékeztet. A műhelyház után-mögött egy volt pajtaépület. Nyitott fedélszékkel, azon cserépfedés. Belőle nyílik a kőfalazatú, dongaboltozatos pince, mely a műhelyház felé húzódik földdel fedve. A műhelyház és a szín között ásott kút, fa kútházzal, nádtetővel.

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

présház, pince (4.346 km)