rövid leírás:
Lakóház, kétemeletes, késő eklektikus, 19. sz.; második emelet, 1936, tervezte Say Ferenc. (Földszint: áruház)
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, téglány alaprajzú, kétemeletes, eklektikus stílusú saroképület.

Külső:
Ady Endre utcai 1+3+1 tengelyes és Fő utcai hattengelyes homlokzata egy tengelynyi lemetszett sarokkal fordul egymásba. A homlokzatokat a földszint fölött háromrészes övpárkány, első emeleti végigfutó övpárkány osztja, konzoldíszes, kétrészes főpárkány zárja. Az épület mindhárom szintjén vízszintes vakolatsávozás, a Fő utcai homlokzat földszintjén kváderezés. Az épület széle armírozott.
A földszinti kirakatablakokat félkörzáródású, váll- és záróköves keretezés emeli ki. Emeleti ablakai egyenes záródásúak, tagozott szalagkeretesek, könyöklősek.
Ady Endre utcai homlokzata középrizalitos kialakítású. Első emeletének szélső ablakai korinthizáló pilaszterekkel határolt, melyek tükrös architrávú szemöldököt tartanak. A középső három ablak könyöklője alatt mély faltükör, füles keretezésének záradéka fölött fatábla, azon timpanon. A második emelet szélső ablakai balluszteres mellvéddel, állókonzolos szemöldöktimpanonnal bírnak, a középső három ablak egyszerű egyenes szemöldökkel.
A saroktengely földszintjén kváderezett keretezésű, félkörzáródású fülke. Emeleti nyílásainak tagozatai megegyeznek az Ady E. utcai homlokzat oldalsó tengelyeinek tagozataival, ám azokból itt az első emeleten konzolok támasztotta zárterkélyt, a másodikon ballusztrádos erkélyt alakítottak ki.
Fő utcai homlokzata hasonló az Ady Endre utcai homlokzat formáihoz, de elmarad a rizalit, megnövekedik a közbenső tengelyek száma. A homlokzatot impozánssá teszi, hogy első emeleti középső négy ablaka faltükör helyett balluszteres mellvédet, illetve keretező korinthizáló pilasztereket kap.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső:
Az épület brjárata az Ady utcai homlokzat jobb második tengelyében nyílik, hosszú, keskeny, lizénákkal és felettük golyvázódó párkránnyal osztott kapualjba vezet. A kapualj végén ajtó, korabeli vasrácsán TH8 felirat. Balra nyílik az alátámasztás nélküli, vörösmárvány fokokkal alakított, míves kovácsoltvas korlátú lépcsőház. A körlépcső tágas emeleti előterekbe vezet, innen kijárat nyílik a jellegtelen középudvarra.
A földszint Fő utcai traktusában egyterű helyiség, melynek poroszsüveg boltozatát középpillérek tartják. Az emeleteken kéttraktusos elrendezés, síkfödém.

Szép, gondozott, jó állapotú épület, minimális hibákkal.

Varkoch-szobor (0.054 km)