Fekete Sas Szálló

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Szálló
rövid leírás:
Egykori Fekete Sas Szálló, barokk eredetű, mai alakjában klasszicista, 1820 körül. Irodák, műhely. Városfal.
Jelleg:
Utcasorba illeszkedő, három oldalán szabadon álló, eredetileg körülépített udvaros, egyemeletes, klasszicista szállóépület.
Külső:
Főhomlokzata 4+3+5 tengelyes, középrizalitos kialakítású, tagozott övpárkány és emeleti, végigfutó könyöklőpárkány osztja, csonka főpárkány zárja.
A rizalit földszintjét dór pilaszterek osztják, a kapu mellett párosan, egymás mögé állítva. Az egyenes záródású, felülvilágítós, eredeti kapu, valamint az egyenes záródású ablakok mélyített falsíkban ülnek, keretezetlenek. Emeleti ablakai tagozott szalagkeretesek, állókonzolos szemöldökkel zártak. a rizalit feletti lapos timpanonban fekete sast ábrázoló dombormű van.
Az oldalsó részek földszinti ablakai keretezetlenek, egyenes záródásúak, némelyik ajtóvá alakítva. Emeleti ablakai tagozott szalagkeretesek, egyenes szemöldökkel.
A földszinti ablakok előtt füzéres, kovácsoltvas rácsok.
A homlokzaton emléktábla emlékeztet az épület reformkorban illetve az 1848-as forradalom idején betöltött fontos szerepére.
Oldalhomlokzata ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek. a főhomolokzat osztópárkányai nem futnak itt végig.
Hátsó homlokzatán szabálytalan kiosztású, keretezetlen nyílások. Csatlakozó merőleges, földszinti szárny.
Kontyolt tető, cserépfedés.
Belső:
Az épület jelenleg a honvédség kezelésében, zárva, használatlanul áll. Bejutni nem sikerült, a város rendezési terve alapján az épületbelső az alábbi elrendezésű:
Kapualja hevederekkel osztott, melyből jobbra középfolyosó, majd az emeletre vezető, húzott-íves lépcsőház vezet. A jobb oldali középfolyosóról kétoldalt és hátul hevederes dongaboltozatos helyiségek nyílnak.
A kapualjból balra nyíló nagyterem egy középső oszlopon támaszkodó, négy boltmezős hevederes csehsüvegboltozattal fedett.
Oldalsó és hátsó szárnya egytraktusos.
A síkfödémes emelet utcafrontja középfolyosós, kéttraktusos, oldal- és hátsó szárnya udvari folyosós, egytraktusos.

üresen álló, romló állapotú épület

Varkoch-szobor (0.080 km)