Római katolikus Hentel-kápolna (tévesen Szent Anna)

kápolna
r.k. kápolna
rövid leírás:
R.k. Hentel (tévesen Szt. Anna)-kápolna, gótikus, 1470 körül. Falképtöredékei török koriak. Berendezés: oltár, barokk, 1713-1725.
:
Téren, részben beépítésben álló, téglány alaprajzú, gótikus kápolna, cseréptetős, barokk huszártoronnyal, poligonális szentélye keletelt, a nyolcszög három oldalával záródik. A nyugati homlokzatának középtengelyében későgótikus kapu felette rózsaablak nyílik. A déli homlokzat három, részben egy- részben kétosztatú, mérműves halhólyag motívumos ablaka bélletes kiképzésű.
A lábazat azonos magasságban fut körbe, a főpárkányzat tagolatlan. A sarkokat armírozás szegélyezi. A tagozatok kivételével a homlokzatok vakoltak.
A kapu gyámköves, lépcsőtagos, szamárhátívbe átmenő csúcsban végződik, felette az egykori kőkereszt töredékei láthatóak. A kapunyílás a gyámkő egyharmad részéből induló, bélletei körte- és átható pálcatagokban végződnek a szemöldökgerendán. A kápolnát a külső járószinttől két lépcső választja el. Fölül bélletes, három- ill. négykaréjos rózsaablak nyílik.
Az északról hozzá kapcsolódó épületrész párkányzónájában vakolatlan faltöredékek láthatók.
A kis huszártorony áttört négyszöghasábból indul, barokk, hagymaszerű sisakkal fedett.

2016.10.17 13:14 fehér állapot: 4 - egyéb

A műemlék leírásában az szerepel, hogy " R.k. Hentel (tévesen Szt. Anna)-kápolna".
Nem tudom, de nem vagyok benne biztos, hogy tévesen. Az igaz, hogy az építtetője Hentel, de a római katolikusok minden templomot és kápolnát valamelyik szentjük tiszteletére szentelték fel. Az oltárképen is Szent Anna látható. Bár az építtetőről nem szoktak templomot, kápolnát elnevezni, az az érzésem, hogy a helyi hagyománynak megfelelően mindkét elnevezés elfogadható.

Bemenni a kápolnába semmi akadályba nem ütközött, a gondnok szívesen kinyitotta, és várt türelmesen. A rozettán éppen besütött a nap, így a vetett, színes fényeket is rögzíthettem a járólapon.
A kápolna a török hódoltság idején is imaház volt, ennek nyomát őrzi a falon a két freskó, és egy falmaradvány, amelyen halványan kivehető egy szövegtöredék.

Kívül a falhibák változatlanok, ezért dtam csak 4 pontot az egyébként igen jó állapotban lévő kápolnára.