Lakóház, római katolikus plébánia

plébánia
r.k. plébánia
Lakóház, r.k. plébánia, késő barokk, 1800 körül. Homlokzata átalakítva 1938-ban.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, két oldalán szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes, klasszicista saroképület.
Külső:
Arany János utcai homlokzata 5+1 tengelyes, kétrészes főpárkány zárja. Kváderezett törzsű, köténydíszes lizéna keretezi a homlokzatot, illetve választja el a jobb szélső tengelyt, s a lizéna fölött a főpárkány alsó része golyvázódik.
Földszinti ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek. A bal 3-4. tengelyben szegmensíves, zárókődíszes, kőkeretes kapu, kerékvetőkővel, új kapuszárnyakkal.
Emeleti ablakai könyöklővel gazdagodnak, s a jobb szélső tengely ablaka kivételével köténnyel és zárókődíszes oromzattal díszítettek, utóbbi fölött a főpárkány alsó része golyvázódik.
Templomközi oldalhomlokzata valószínűleg 1945, a szomszédos ház elpusztulása után készült: 1+2 tengelyes, az egyenes záródású, tagozott szalagkeretes, zárókődíszes, könyöklős ablakok közül a jobb szélső vakablak.
Kis udvara modern kialakítású.
Nyeregtető, cserépfedés.
Belső:
Átalakított kapualja hátsó részén hevederes csehsüvegboltozat, innen jobbra nyílik az egyterű, háromkarú lépcsőház, kővázas törpepillérrel, kovácsoltvas korláttal.
Földszinti helyiségei a kapualjtól jobbra síkfödémesek. Emeletén síkfödémes nagyterem.

Régi felújított épület, jó állapotban, minimális hibákkal.