Gerchard-ház

Lakóház, ún. Gerchard-ház, romantikus, 1860 körül.
:
Két utca által határolt területen zártsoros beépítésben álló, L alaprajzú, belső udvaros, háromszintes, cserépfedéses romantikus stílusú épület. A belső udvari homlokzatának, konzolokkal tagolt függőfolyosói, kovácsoltvas mellvédesek. Az eredeti épület keleti traktusához ugyancsak L alaprajzú, kétszintes, cseréptetős épületet emeltek. A szabálytalan alaprajzú belső udvar déli oldalán az épületrészeket kőfal köti össze. A főhomlokzat változó kiosztású tengelyeinek száma alul 4, felül 2+1+1+2 . A hosszabbik oldal, ugyancsak eltérő kiosztású; az alsószinten 11 (2+1+1+1+1+1+1+1+1+1), a középső szinten 14 (2+1+1+1+1+2+1+1+1+1+2), valamint a felsőn is 14, (2+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+2). Az épület két utcai homlokzata lábazatos, az alsó két szintet övpárkány és könyöklőmező választja el egymástól, sűrűtagos állókonzolos főpárkányzatának tükörmezős frízét rozetták díszítik. Az ablakok és ajtók záradékai szegmentívesek, a földszintiek egyszerű szalagkeretezéssel, eltérő nagyságúak, az emeletiek gazdagon díszítettek; szakállas szemöldök - és könyöklőpárkányokkal, könyöklőmezőikben rozettadíszekkel. A saroktengelyek ikerablakosak, az első emeleten keretezettek: tükörmezős, korinthoszi fejezetű pilaszterekkel és félkörívekkel megtört, egyenes szemöldökpárkánnyal, mezőjükben ornamentális és rozettadíszítés. A két homlokzat találkozási vonala élben metszett, a felső szinteket falsávok keretezik.
A záróköves, szegmentíves kocsibejáró konzolokkal kertezett szemöldökmezős, felette húzódó két tengelyben álló ablak díszesebb keretezéssel.
A hevederekkel, pilaszterekkel, falfülkékkel tagolt csehsüveg-boltozatos, kocsibejáró járószintje az udvar felé kissé emelkedik, jobbra a szegmentíves nyílású lépcsőház nyílik, kovácsoltvas mellvédű csigalépcsővel. A három szinten az ablakok és ajtók kis eltéréssel egyenletes kiosztásúak, egyenes záródásúak. A belső homlokzat északi utolsó tengelyében álló hátsó lépcsőházból nyílik a pince le- illetve a padlás feljárat.

Szinte hibátlan, nagyon szép, gondozott, jó állapotú épület.

Lukács-ház (0.063 km)