Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
3818
törzsszám:
1484
szélesség (lat):
N 47° 11,614'
hosszúság (lon):
E 18° 24,562'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Fejér
helység:
cím:
helyrajzi szám:
86
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, barokk, 18. sz. Részben átalakítva klasszicista stílusban a 19. sz. első felében.
:
Két utca által határolt területen, zártsoros beépítésben álló, két kétszintes cserépfedéses épület, belsőudvarral. A sarkon rézsüs lemetszésű főutcai épületrész főhomlokzata 7 tengelyes, kis kiülésű középrizalittal; a rézsüs és mellékutca felől rész 1+1 tengely oldalszélességgel, azonos architectúrájú: azonos magasságú lábazattal, a szinteket elválasztó övpárkánnyal és teljes főpárkányzattal. A homlokzat földszinti nyílászáradékai félkörívesek, illetve a középrizalit középtengelyében szélesebb kiképzésű, kosáríves, a mellékutcai egyenes záradékú. Az emeleti ablakok egyenes záradékúak, eltérő keretezéssel: a középrizaliton pilaszterekkel, amiket félköríves keretezésű vaklunetták zárják le, ezeket vállpárkány köti össze. A szélső tengelyek mentén valamennyi ablak mélyített négyszögmezőbe foglalt, félköríves lezárással, itt is vállpárkányok kötik össze őket.
A Fő utcai épület belső udvari homlokzatán, az alsó szinten szabálytalan kiosztásban egyenes és szegmentíves ajtók nyílnak, az emeleten négytengelyes, változó kiosztású, pillértagos, kosáríves zártmellvédes árkádívekkel, nyitott tornáccal.
A Basa utcai homlokzat a Fő utcai homlokzat síkjától visszaléptetett, eltérő lábazati magassággal, de azonos kiképzésű párkányzattal. Az ablakok szabálytalan kiosztásban állnak, a földszinten öt, az emeleten hét, szalagkeretesek, alul egyenes-, felül szegmentíves záródással.
A félköríves, záróköves, kőkeretes kocsibejáró a középtengelyben áll, a kapualj három boltszakaszos, csehsüvegboltozatos, a hevederei kosárívesek. A járószint az udvar felé enyhén emelkedik.
A kocsibejáró felőli szárny függőfolyosós, konzolos, pálcatagos vasmellvéddel, szabálytalan kiosztású ajtó és ablaknyílásai egyenes záradékúak.
A keleti és az északi belső homlokzaton szabályos kiosztásban egyenes záradékú ablakokkal.

Állapotjelentések

2010.03.06 13:33 Bamby állapot: 5 - pont: 4

Egy nagyon kicsi vakolathullástól eltekintve tökéletes az állapota.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.022 km)
Gerchard-ház (0.032 km)
Lakóház (0.033 km)
Lakóház (0.045 km)
Lakóház (0.057 km)
Varkoch-szobor (0.064 km)
Lakóház (0.070 km)
Lukács-ház (0.071 km)