Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
3819
törzsszám:
1485
szélesség (lat):
N 47° 11,568'
hosszúság (lon):
E 18° 24,602'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
126
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Lakóház, késő barokk, 18. sz. vége, homlokzata átalakítva.
külső leírás:
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, L alaprajzú, földszintes, barokk sorház.
Külső:
Bástya utcai homlokzata 2+K+1 szabályos tengelyű, majd a homlokzat további részét szabálytalan kiosztású nyílások törik át. Magas lábazat, szellőzőkkel áttört, kétrészes zárópárkány keretezi a homlokzatot. Az ablakok egyenes záródásúak, szalagkeretesek. Kőkeretes, szemöldökgyámos, zárőkődíszes kapualja fölött relief: szobrászkodó, festegető, kőfaragó puttók felett Hermész alakja lebeg, a kép felső sarkaiban babérkoszorú övezte A F / B H B M felirat, illetve 1793-as évszám az építkezés idejére és a tulajdonosra utal.
A Lakatos utcai homlokzata háromtengelyes, magas oromzattal alakított. Ablakai szalagkeretesek, záradékuk felett rajzolt vakolatmező és lezáró párkány van.
Az udvari homlokzat részben átalakított, kétszintes. A teljes északi és részben a nyugati szárny előtt is konzolokon nyugvó függőfolyosó fut, copf jellegű kovácsoltvas korláttal, helyenként levéldíszes bekötővassal. Az északi függőfolyosó nyugati része a konzolok közötti kis szegmensdongákon ül, a konzolokat helyenként aláfalazták.
Belső:
Egyszerű, síkfödémes kapualj vezet az épületbe, mely mindkét szinten egytraktusos, alul hevederes csehsüvegboltozatos, felül síkfödémes helyiségekkel.

Állapotjelentések

2011.02.25 16:37 klo állapot: 5 - pont: 5

Tökéletes állapotban van az épület.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.