Lakóház és városfal

Lakóház, klasszicista, 1820 körül. Udvarában várfal-részlet. Városfal.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, L alaprajzú, egyemeletes, klasszicista lakóépület.
Külső:
Utcai homlokzata 3+2+3 tengelyes, timpanonos középrizalittal alakított, kétrészes főpárkánnyal zárt. A rizalitot három, az emeleti ablakszemöldökig érő, dór fejezetes falpillér tagolja, melyeket két szegmensív köt össze.
A földszint homlokzati síkja kissé előrelép. A földszinti, egyszerű vasrácsos, egyenes záródású ablakokat derekukig a lábazat, a fölött a lábazattal együtt alakított szalagkeret fogja össze.
Az emeleti ablakok egyenes záródásúak, a rizalitban lévők keretezetlenek, a széleken állók zárókődíszes szalagkeretesek.
A 123/1-es hrsz-ú telken álló modern lakóépület kapualján keresztül jutunk az udvarba. Udvari homlokzata részben átalakított, csupán emeleti ablakai eredetiek. A homlokzat előtt újabb kori körfolyosó fut, erre északról jó arányú faveranda vezet: négy faoszlop tartja félnyeregtetejét, mellvédjén balluszternyílások.
Hátul az épülethez földszintes szárny csatlakozik.
Nyeregtető, hátsó szárnyon félnyeregtető, cserépfedés.
Belső:
Mindkét szinten egytraktusos elrendezésű épület, jórészt síkfödémes fedéssel, földszintjén néhány boltozatos helyiséggel.

Mindkét épület állapota hagy némi kívánnivalót, ez különösen a 3-as számúnál fájó. Ennek az udvara is rendezetlenebb. A városfalnak nyomát sem láttam, egy lakóval beszéltem, ő sem tudta, hol van.

Lukács-ház (0.004 km)
Kápolna (0.052 km)