Magyar Király Szálló; Zichy-ház

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Szálló
rövid leírás:
Velence Szálló, ún. Zichy-ház, majd Magyar Király Szálló. Klasszicista, 1830 körül, valószínűleg Pollack Mihály műve.
Jellege:
Három oldalán szabadon álló, U alaprajzú, impozáns megjelenésű, egyemeletes, későbarokk, korai klasszicista stílusú épület.
Külső:
Téri főhomlokzata 4+3+4 tengelyes, középrizalitos, tagozott övpárkány osztja, háromrészes főpárkány zárja. A homlokzat széleit kissé hátralépő falsáv határolja.
A középrizalit földszintje előtt oszlopszékeken párosával álló, római dór oszlopok tartják a háromrészes dór párkányzattal zárt portikuszt, metopéiben rozettákkal. A párkány belső fele is hasonlóan faragott. A portikusz alatti falfelületen az oszlopoknak megfelelő római dór pilaszterek támasztják a keresztgerendákat. A portikusz középső, szélesebb oszlopköze mögött félkörzáródású, váll- és záróköves, kőkeretes kapu nyílik, két oldalán egyenes záródású, keretezetlen ajtók. A portikuszon ballusztrádos erkély, melynek három, kőszalag keretes, egyenes záródású ablakát az állókonzolos szemöldökök vonalában futó párkány kapcsolja össze, melyen a középső ablak fölött timpanon ül. A rizalit fölött törpepillérekkel keretezett, tükrös, párkányos attika ül, a korábbi, félkörös, nagy méretű oromzat helyett.
A főhomlokzat szélső részeinek földszintjén egyenes záródású, keretezetlen ablakok ülnek a lábazaton, előttük míves vasrácsok. Emeleti ablakai szintén keretezetlenek, egyenes záródásúak, állókonzolos szemöldökük vonalában futó párkány kapcsolja össze őket, melyen a szélső ablakok fölött timpanon ül.
Délnyugati oldalhomlokzata 2+12+2 tengelyes, oldalrizalitos kialakítású. A rizalitokat a főhomlokzati portikusz dór párkánya, a középső részt egyszerű övpárkány osztja, előbbit háromrészes, utóbbit kétrészes főpárkány zárja.
Földszinti ablakai egyenes záródásúk, keretezetlenek. Emeleti ablakai hasonlóak, állókonzolos szemöldökkel alakítottak, a homlokzat szélein illetve a középső rész oldaláról első és negyedik ablaka fölötti kis timpanon ül. A középső rész ablakait a szemöldökök vonalában futó párkány kapcsolja össze.
Északkeleti oldalhomlokzatát 1937-ben kétemeletesre bővítették, elrontották. Oldalrizalitos, 2+10+2 tengelyes homlokzatú. A rizalitokat a főhomlokzati portikusz dór párkánya, a középső részt egyszerű övpárkány osztja. A jobb második tengelyben félkörzáródású, váll- és záróköves, kőkeretes, kerékvetős kapu nyílik.
Udvari oldalhomlokzatai modernek, a délkeleti szárny előtt kima profilú konzolokon nyugvó függőfolyosó fut, szép bekötővasakkal. Nyeregtető, cserépfedés.
Belső:
Kapualja háromszakaszos fatáblás dór pilasztereken támaszkodó, zárókődíszes hevederes csehsüvegboltozattal fedett. Jobbra nyílik a megtört vonalú, kétkarú, egyterű lépcsőház, kőballuszteres korlátja hat törpepillérén vázákkal.
Földszinti termei különböző boltozatokkal fedettek.
A síkfödémes emeleteken udvari folyosóról nyílnak a szobák. Az udvari oldalon nagyobb terem, klasszicista jellegű, újabb belsővel, Áron Nagy Lajos falképével.

Szépen felújított épület, az előtte lévő teresedés a Fő utca felújítása miatt kicsit háborús hangulatú.

Wertheim-ház (0.062 km)
Varkoch-szobor (0.136 km)