Hiemer-ház

plébánia
-pusztuló|kielégítő
rövid leírás:
Ún. Hiemer-ház, egykori belvárosi plébánia, rokokó, 1760-1770. Homlokzatán fülkében Szt. Sebestyén-szobor, 18. sz. második fele.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, két oldalán szabadon álló, egyemeletes, U alaprajzú, rokokó díszítésű barokk saroképület.
Jókai utcai oldalhomlokzata 3+1+4 tengelyes, a Városház téri főhomlokzata háromtengelyes, melyeket tagozott övpárkány tagol, csonka főpárkány zár.
Városház téri homlokzatát jelenleg állványzat takarja. A homlokzat földszintjén balra keretezetlen ablak, középen és balra kőkeretes nyílások. Emeletén két, egyenes záródású, szalagkeretes, könyöklős, egyenes szemöldöke alatt díszített falmezővel képzett ablak között félkörzáródású szoborfülke nyílik. A fülke könyöklője alatt volutás dísz, törtíves szemöldöke alól dús drapériát utánzó keretezés, benne két angyal bámuló arcával, veszi körül a fülkében kis piedesztálon álló Szt. Sebestyén szobrát. A homlokzatot két virágdíszes törzsű, toszkán jellegű pilaszter keretezi.
A sarkon zárterkély, mely három konzolon támaszkodik: a konzolok közül a két szélső fejjel díszített, a középső leveles mintával. A zárterkély egyenes záródású ablakainak könyöklője alatti mellvéden és párkánya alatti mezőben dúsan faragott díszítés.
Jókai utcai oldalhomlokzata 3+1+4 tengelyes. Földszinti ablakai egyenes záródásúak, keretezetlenek. Emeleti ablakai szalagkeretesek, könyöklőjük alatt tükrös mellvéd, záradékuk fölött egyenes szemöldök. A bal negyedik tengelyben kváderezett kőkeretű, szegmensíves, szemöldökgyámos, tárcsás zárókődíszű bejárat fölött eredetileg két konzolon nyugvó, az emeleti ablakok tagolását követő zárterkély. Az északi konzol jelenleg hiányzik. A kapu felett még látszik az egykori funkciót hirdető BELVÁROSI PLÉBÁNIA felirat.
A Jókai utcai oldalhomlokzat észak felé párkányos kerítéssel folytatódik, amelynek emelt íve alatt kosáríves, kőkeretes, vállpárkányos, kerékvetőköves kapu nyílik, zárókövében a Hiemer-címerrel. A homlokzat további folytatásában négy tengelynyi, kevéssé jellegzetes szakasz kapcsolódik a Jókai utca 2-4. számú házhoz, falában látható a középkori ház sarokarmírozása. A kerítés mögötti kis udvar keleti és északi oldalán mindkét szinten négy-négy kosáríves nyílású tornác fut.
Belső:
Kapualja hevederes dongaboltozattal fedett. A kapualj végén kezdődő, az udvari tornáchoz vezető keresztfolyosóról nyílnak kétoldalt a fiókos dongaboltozatos illetve csehsüvegboltozatos helyiségek. A tornác földszintje hevederes csehsüvegboltozatos, innen is hasonló fedésű helyiségek nyílnak.
Emelete hasonló elrendezésű, a folyosó, s számos szoba itt is boltozott. eredeti stukkódíszéből csupán a téri zárterkély őrzött meg részleteket.
A falkutatás a földszinten konyha maradványait, az emelet szobáiban klasszicista kori falfestményeket hozott napvilágra.

Jelenleg rendezvényközpontként működik, de például kávézó is van benne. Patinás, gyönyörű épület, anno számtalanszor láttam reménytelen, romladozó állapotban -most hihetetlen büszkeséggel tölt el az újjászületése.

Emlékmű (0.068 km)