Lakóház és török fürdő romjai

polgárház
Lakóház, barokk, 18. sz., átalakítva. Udvarán török fürdő és városfal romjai.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, három oldalán szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes, barokk lakóépület.
Jókai utcai homlokzata héttengelyes, háromrészes övpárkány osztja, csonka főpárkány zárja.
Földszinti ablakai egyenes záródásúak, füles, tagozott szalagkeretesek, könyöklőjük alatt kis köténnyel. Páros lizénák határolják az ablakokat, a szélső kettőt a középső háromtól elválasztó lizénát ovális tükör fedi. A jobb szélső tengelyben a ház falában talált ágyú kis keretben került bemutatásra.
Oldalhomlokzata háromtengelyes, azon a főhomlokzat párkányai körbefutnak. Földszintjén három kőkeretes ajtó, a középső az épület bejárata, mely szegmensíves, szemöldökgyámos, zárókődíszes. Emeleti ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, a bal oldali befalazott.
Udvari homlokzatán két sorban futnak a keretezetlen, egyenes záródású ablakok, az északi tengelyben kőkeretes ajtó.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.
Az északi oldalszárny déli falán a török fürdő egykori kupoláját támasztó sarokboltfülke sztalaktitdísze látható.
Az udvaron ciszterna, s a fürdő egyéb helyiségének romjai, a nyugati telekhatáron a városfal maradványai láthatók.
A telek északi oldalhatárán jellegtelen külsejű. hosszú épület áll.

A ház helyett elsősorban a török fürdőromokra fókuszáltam -sajnos nincsenek pozitív tapasztalataim: a kőanyag pusztul, több helyen bedobált szemetet is láttam.