Lakóház. Középkori, 15. sz.-i részletekkel, copf, 1780-1790.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, egyemeletes, szabálytalan U alaprajzú copf megjelenésű, középkori eredetű sarokház.
Külső:
Jókai utcai, középen törtvonalú homlokzata 11, nem egyenlő távolságú tengelyből áll, övpárkány osztja, csonka főpárkány zárja.
Földszinti ablakai egyenes záródásúak, tagozott szalagkeretes, zárókődíszes, könyöklős ablakai felett táblás szemöldök. Az északi (bal) második tengely mellett középkori ablak kőkerete került bemutatásra. A középső tengelyben kosáríves, kőkeretes, váll- és záróköves kapu, új kapuszárnyakkal, kerékvetőkövek. A kőkeret tükrös kialakítású, a boltváll lemezei alatt bojtdísz, a homlokíven kördísz, a zárókőben rozetta látható.
Emeleti ablakai egyenes záródásúak, keretezetlenek, közöttük álló, alattuk és felettük fekvő fatáblák.
Az épület sarkán páros két konzolpáron ülő, hangsúlyos zárterkély. Az erkély szalagkeretes, végigfutó könyöklőpárkányon ülő ablakai alatt sarkukon rátéttel, derekukon pánttal kiemelt faltáblák. Az ablakok felett dúsan redőzött, bojtokkal díszített függönydísz. A zárterkély alatt egyetlen ablak.
Juhász Gyula utcai homlokzata négytengelyes, a másik homlokzattal megegyező kialakítású.
Udvari homlokzata földszintjén a tornác kosáríves nyílásai, emeletén újabb nyílások láthatók. Középrészén a lépcsőházat rejtő, oromzattal alakított tömb. Ettől északra az épület oldalszárnya visszafordulva szinte zárt udvart képez, ennek emeleti részén a kosáríves tornácnyílások között egyetlen konzolra támaszkodó átjáró van.
Belső:
A háromszakaszos, hevederes csehsüvegboltozattal fedett kapualjból mindkét irányban udvari tornác (árkádos folyosó) nyílik, melyet hevederes csehsüvegboltozat, helyenként dongaboltozat fed. A bal oldali folyosóról nyílik a háromkarú lépcsőház, vörösre színesített copf ballusztráddal, vázával.
Az emeleti folyosó fiókos dongaboltozatos, bejáratánál kőkerete, rozettás copf kéményajtó.
Földszinti helyiségei hevederes csehsüvegboltozattal, fiókos dongaboltozattal fedettek, a Jókai utcai szárny egytraktusos, a Juhász Gyula utcai kéttraktusos elrendezésű.

Az épület állapota nem változott, javulás nincsen.

Hiemer-ház (0.054 km)