Lakóház; Schaár-gyűjtemény

-kielégítő|jó
Lakóház, romantikus, 1870 körül. Részben múzeum. Városi képtár.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, téglány alaprajzú, földszintes, romantikus stílusú lakóépület.
Külső:
Utcai homlokzata 2+2+1+2+2 tengelyes, hol a középső tengelyhez képest az oldalsó részek rendre kissé hátralépnek. A homlokzatot kőlábazat, végigfutó könyöklőpárkány osztja, háromrészes, állókonzolos főpárkány zárja. A könyöklőpárkány alatti rész kváderezett, ez a mostani, javított felületen kevéssé látszik.
A könyöklőpárkányon ülő ablakai egyenes záródásúak, keretezetlenek, záradékok körül tört szalagos motívum illetve állókonzolos szemöldök.
A középső tengelyben egyenes záródású, keretezetlen kapu, eredeti, felülvilágítós kapuszárnyakkal. A kaput korinthoszi fejezetű pilaszterek határolják, záradéka fölött mélyített keretezésű faltábla.
Udvari homlokzata jellegtelen, a kapualj által felezett homlokzat két oldalán 3-3 keretezetlen ablak.
Az udvar keleti oldalán emeletes épület jellegtelen homlokzata.
Nyeregtető, cserépfedés.
Belső:
Síkfödémes kapualjból jobbra és balra lakások nyílnak, két utcai szobával, síkfödémes lefedéssel.
Udvari épülete földszintjén hevederes csehsüvegboltozatos, fiókos dongaboltozatos szobák, melyek korábbi eredetre utalnak.

Az épület lábazata sok helyen sérült, néhol a homlokzaton is lenne javítanivaló.