Lakóház (Pávás-ház) és városfal

Lakóház, egyemeletes, szecessziós, 1900 körül. (18-19. sz.-i előzményekkel.) Városfal.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, U alaprajzú, annak rövid oldalával az utcára néző homlokzatú, egyemeletes, szecessziós lakóház.
Külső:
Utcai homlokzata három tengelyes, formabontó kialakítású. A homlokzat három pilaszteren-pilléren támaszkodó, baldachinszerű kulissza, ahol a fenti pilléreken nyugvó, hullámos ívelésű záradékkal záródó nyílások között helyezkedik el a földszint tömör falsíkja, a felette húzódó, összetett osztópárkány felett pedig az emeleti erkély. Az épület hullámos oromzattal záródik.
A pilaszter-pillérek törzsét három-három vájat osztja, rozettadíszes fejezetén pávák gipszreliefjei ülnek. A névadó pávák között a nyílásokat övező, kacskaringós szalag fut, ezeken rozettadíszes vájatok nyugszanak. Az oromzat felső részén mélyített szalag, csúcsán festett üvegű padlástéri ablak felett életfa-relief.
A földszinti nyílások közül a két szélső keretezetlen, egyenes záródású, új kirakatablakokkal. A földszint középső tengelyében faltükörben, szalaggal keretezett és hullámos párkánnyal záródó, cifraszűr-hímzés jellegű motívumban ülő kapu, kör alakú ablaka előtt kovácsoltvas rózsaág-dísz.
Az emeleti erkély síkfödémes, félkörzáródású, keretezett ablakokkal, kovácsoltvas korláttal.
Udvari homlokzata jellegtelen, függőfolyosóval alakított, földszinti ablakai szalagkeretesek, az emeletiek keretezetlenek.
Nyeregtető, cserépfedés.
Belső:
Kapualja síkfödémes, oldalfalain kacskaringós falszalagok, közeikben életfák, rózsák. Jobbra nyílik az alátámasztás nélküli körlépcsős, egyterű lépcsőház, kovácsoltvas korláttal.
Számos szép, eredeti nyílászáró.
Az utcai üzlethelyiségek, valamint az egytraktusos utcai hátsó szárnyi helyiségek síkfödémesek.