Árpád fürdő

egészségügyi és szociális épület
fürdő
Árpád fürdő (gőz- és kádfürdő), szecessziós, 1905. Átalakítva. Városfal.
Jellege:
Utcasorból kissé hátralépő homlokzatú, megosztott telken álló, szabálytalan alaprajzú, földszintes, nyerstégla falazatú, szecessziós-historizáló stílusú fürdőépület.
Külső:
Kossuth utcai homlokzata cour d` honneur jellegű, az oldalt álló két pavilont és a közöttük középen álló, hátravont bejárati, kupolás épületrészt derékszögű karok kötik össze.
A két utcai pavilon között tégla lábazatú, középső kapuja felé ívesen hajló, szecessziós pillérekkel osztott szecessziós vonalvezetésű, míves kovácsoltvas korlát fut.
Az utcai homlokzat soktengelyes, háromrészes, konzol-, csepp-, reliefdíszes, bonyolult főpárkány zárja.
A pavilonok egykori és az oldalkarok ma is létező ablakai egyenes záródásúak, keretezetlenek, félköríves szemöldökük alatt kagylódísz. az utcai pavilonokat jelenleg modern kirakatablakok csúfítják el.
A középső, nyolcszögű, kupolás épület bejárata félkörzáródású, zárókődíszes, téglaív kapcsolja a két oldalán álló, kagylódíszes szemöldökű ablakokhoz. a bejáratot téglasor vonja az emeleti trifóriummal közös motívumba. Felette szecessziós jellegű felirat: Árpád Fürdő.
Az alul cikkelyes, felül gömb alakú kupola homlokzati oldala előtt ballusztrád fut.
Várköri homlokzata a telek megosztása óta nincs az épületnek.
Belső:
Az elosztást szolgáló, nyolcszögű, kupolás előtérből három belső irányba vezet bejárat. A kis, cikkelyes kupolás tér historizáló párkánnyal övezett, korongdíszes, íves nyílásokkal áttört.
Kelet felé egyenes folyosó vezet a T alaprajzú kabinterembe, melynek két szintjén fa konzolokon támaszkodó, szecessziós fakorlátú, lebilincselő ritmusú kabinsor áll.
A teremből iszlám ajtókeretet idéző nyíláson jutunk a medencés nagyterembe. Ennek közepén lekerekített sarkú, négyzet alaprajzú medence van, mely fölé cikkelyes kupola borul.
Innen közelíthető meg a keleten két oszlopos átjáróval nyitott kismedence keresztboltozattal fedett tere. az ajtók, átjárók kereteit színes csempe, relief teszi izgalmassá.
A fürdő melléktereit átépítették. Helyenként találkozunk stukkódíszítéssel, a déli oldalkarban szecessziós fejezetű márványoszloppal.
A telekosztás óta nem védett részén az 1950-es években épített fedett uszoda vár új felhasználóra.

A fürdőépületet szépen felújították, viszont "érdekes" megoldás, hogy a parkolót úgy alakították ki, hogy a Várkörút felőli szállodaépületet teljesen elbontották (a fotók is a Várkörút felől készültek). Erősen kétlem hogy ez lett volna az egyedüli megoldás.