Lakóház, Pelikán fogadó

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
fogadó
-kielégítő|jó
Lakóház, volt Pelikán fogadó, barokk, 1756. Homlokzata copf, 19. sz. eleje.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, nagy méretű, U alaprajzú, déli oldalszárnyán kétemeletes, máshol egyemeletes barokk lakóház, némi későbarokk (copf) jelleggel.
Külső:
Kossuth utcai homlokzata 4+1+4 tengelyes, középrizalitos kialakítású, tagozott övpárkány osztja, háromrészes főpárkány zárja. Földszintje illetve a rizalit emeleti része vízszintes vakolatsávozással élénkített.
Földszinti ablakai modernek, némelyik üzletajtóvá alakítva, egyenes záródásuk fölött faltábla, mely fölött az övpárkány alsó része golyvázódik. A középső tengelyt lizénák keretezik, fölöttük az övpárkány alsó része golyvázódik. az itt nyíló kapu kőkerete kosáríves, zárókövében 1756 és IGS feliratok rendeződnek kereszttel átszúrt szívforma köré.
Emeleti ablakai oldalt egyenes záródásúak, tagozatos könyöklőjük alatt mellvéddel, melyeket tárcsával összefogott pálcakötegek díszítenek. Az ablakok faltáblás szemöldökei nagy kiülésűek. Az ablakokat páros lizénák választják el, a fejezet helyén copf cseppdíszes motívum, felettük a főpárkány alsó rész golyvázódik.
A rizalit emeleti ablaka hasonló kialakítású, mellvédjén egyszerűbb dísszel. a főpárkány a rizalit fölött végig golyvázott, lapos konzolokkal díszített.
Az épület északi oldalhomlokzata átalakított, szabálytalan kiosztású nyílások törik át.
Impozáns udvari homlokzata mindkét oldalszárnyban tornácos kialakítású. Az északi szárny egyemeletes, 11+1 tengelyes, a tornác alul is mellvédes, nyílásai változóan félkör-, kosár-, szegmensívesek. A déli szárny kétemeletes, alul szabálytalan kiosztású nyílások, emeletein szegmensíves nyílású, mellvédes tornác fut, jelenleg beüvegezve.
Nyeregtető, cserépfedés, az oldalszárnyakon manzárdtető. Számos modern kialakítású tetőtéri ablak.
Belső:
Az épület mindhárom szárnya egytraktusos kialakítású, ehhez az oldalszárnyakban udvari folyosó csatlakozik. Az utcafront földszintjén, az északi oldalon négy boltmezős hevederes csehsüvegboltozat fedi a helyiséget, melyet középen négy elegáns toszkán oszlop tart. A kaputól délre csehsüvegboltozatos és fiókos dongaboltozatos helyiségek találhatók.
A kapualj négy szakaszos hevederes csehsüvegboltozatos, melyből balra modern lépcsőház nyílik. A lépcsőház emeletén ballusztrád maradványai és copf rozettadíszes kéményajtó.
Az északi szárny tornáca a földszinten hevederes csehsüvegboltozatos, az emeleten síkfödémes. A földszinti teremsor lefedése a tornácéval megegyező. A szárny végében modern lépcsőház. A déli szárny utca felőli részén harántdongás. Hátul hevederes csehsüvegboltozatos helyiségek.
:
Fűrészfogas beépítésű szalagtelken álló egysoros, hagyományos beosztású (szoba -konyha -szoba) épület. Falai dörzsölt vakolatúak és fehérre meszeltek. Tetőzete fa konzolokon nyugvó cseréppel fedett nyeregtető. Deszkaoromzata fűrészelt díszítésű. Az ablakalja betonnal burkolt. Utcai homlokzata 2 ablaktengelyes. Udvari homlozata 1-1-1 tengelyes, melyből a középső ajtó. Az épülethez fásszín csatlakozik.

Jó állapotú régi épület, minimális hibákkal.