Megyeháza és városfal; Várostörténeti múzeum

közigazgatási épület
megyeháza
-jó|kifogástalan
rövid leírás:
Várostörténeti múzeum, volt megyeháza. Középkori részletekkel, barokk, 1730 körül. Részben átalakítva és bővítve a 19. sz. második felében és a 20. sz.-ban. Városfal.
Jellege:
Részben szabadon álló, két utcára néző homlokzatú, egyemeletes, külsején középkori formában helyreállított saroképület.
Külső:
Megyeház utcai homlokzata hattengelyes, csonkapárkány zárja. Ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, a földszinten, a félköríves, élszedett kőkeretes kapu két oldalán kisebb ablakok. Jobb szélén az északi oldalszárny oromzatos végfala csatlakozik, melyen sokszögű, rekonstruált zárterkély: a négy, gazdag profilú konzolon pálcatagos keretezésű, háromszögű oromzattal zárt egyenes záródású ablakok. A középső két konzolt kőpillér tartja, közükben és két oldalukon kis kőkeretes négyzetablakok.
Északi, Megyeház közi oldalhomlokzatán négy ablaktengely, szalagkeretes, egyenes záródású ablakokkal. Hátul 19. század elején épült tömb, melynek homlokzatait övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja, vég- és oldalfalán szintén két-két egyenes záródású, szalagkeretes ablak.
Udvari homlokzatán felismerhető az egykor mindkét szinten végigfutó, kosáríves tornác nyílásai.
Az udvar déli szárnyának nyugati végén is épülettömb, jelesül földszintes imaház csatlakozik, melynek félkörzáródású ablakait és ajtaját kváderezett, vastag szalag keretezi, a pilaszterekkel övezett kapu fölött a háromrészes főpárkány golyvázódik, rajta kis kereszt.
Nyeregtető, cserépfedés.
Belső:
Kapualja fiókos dongaboltozatos, benne középkori részletek kerültek bemutatásra. Az emeletre vezető, vörösmárvány fokú, kovácsoltvas korlátos, alátámasztás nélküli húzott-íves lépcső a déli oldalszárny elején, közvetlenül az udvarból indul.
A kapualj két oldalán lévő helyiségek mentén fiókos dongaboltozatos udvari folyosó fut, mely elfordul az északi szárnyban, falában copf kéményajtókkal, s a helyiségekbe vezető kőkeretes ajtókkal. A földszinti helyiségek észak felé rendre csehsüvegboltozattal, dongaboltozattal, majd síkfödémmel fedettek, az északi szárnyban két dongaboltozatos, majd két hevederes csehsüvegboltozatos helyiség következik. A kapualjtól délre fiókos dongaboltozatos szoba.
Az emeleti helyiségek síkfödémesek.

Nagyon érdekes, szép épület, jó állapotban.