Felsővárosi római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
Felsővárosi római katolikus plébániaház, késő barokk, 1781.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, közel téglány alaprajzú, egyemeletes, nagy méretű későbarokk (copf) plébániaház.
Külső:
Móri útra néző homlokzata 4+3+4 tengelyes, középrizalitos kialakítású, tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja.
A rizalit földszintje vízszintes vakolatsávozású. Közepén kosáríves, váll- és záróköves, kerékvetős, kőkeretes kapu nyílik, eredeti, míves vasalású, gyalogbejárós kapuszárnyakkal. A kapu zárókövén 1781-es évszám. A kapu két oldalán egy-egy tagozott szalagkeretes, egyenes záródású ablak.
A rizalit emeletén mélyített falsíkban, lizénákkal keretezve ülnek a tagozott szalagkeretes, zárókődíszes, félkörzáródású, könyöklős ablakok.
Az oldalsó részek ablakai a közép felé sűrűsödve állnak, tagozott szalagkeretesek, egyenes záródásúak, az emeleten füles alakításúak, könyöklősek.
Udvari homlokzata közepén a lépcsőházat rejtő középrizalit erőteljesen, az oldalrizalitok kevésbé lépnek előre az épület falsíkjából. Földszinti ablakai egyenes, nagy méretű emeleti ablakai félkörzáródásúak. Csatlakozó földszintes oldalszárny.
Nyeregtető, cserépfedés.
Belső:
Kapualja hatszakaszos, hevederes csehsüvegboltozattal fedett. Utolsó szakaszában mindkét oldalfalon egyenes záródású, kőkeretes ajtó nyílik, egyik a pincébe vezet.
A kapualj negyedik szakaszából balra nyílik a háromkarú lépcsőház, emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedve. A lépcső tetején található bejárat szintén kőkeretes.
Földszinti helyiségei boltozottak.
Síkfödémes emeletén udvari folyosóról nyílnak az utcai, illetve a rizalitokban az udvari szobák. Számos eredeti vasalású ajtó, több elfalazott, kőkeretes kéményajtó.

A nagy plébánia épület sajnos gondozatlan, kissé elhanyagolt, sok a sérülés a falakon.