Megújulásunk támogatója:  

Lakóház és városfal

azonosító:
3873
törzsszám:
1502
szélesség (lat):
N 47° 11,644'
hosszúság (lon):
E 18° 24,553'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
83
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, romantikus, 19. sz. második fele. Városfal.
:
Két utca által határolt területen, zártsoros beépítésben álló, háromszintes, cserépfedéses, 'U' alaprajzú, belsőudvaros lakóépület, a földszinten üzlethelyiségekkel. A homlokzat hosszabb oldala 9 tengelyes, a rövidebb 4 tengelyes. A belső udvari homlokzatát, konzolokkal alátámasztott kovácsoltvas mellvédes függőfolyosók tagolják, a szinteknek megfelelően.
Az épületen pincenyílásokkal áttört azonos magasságú lábazat, az alsó két szintet körbefutó szalagsáv és könyöklőmezős mellvédsáv, valamint a legfelső szintjét rozettadíszes övpárkány tagolja. Valamennyi ablaknyílása a vízszintes tagozatokról indul. Homlokzatát teljes főpárkányzat zárja, tükörmezős frízét kis körablakok törik át, szabályos kiosztással. Az alsó szint falfelülete falsávos.
A két homlokzati szakasz valamennyi nyílása szalagkeretes és egyenes záradékú, illetve az alsószint keretezése kis orommezős, szegmentíves záradékú, de a hosszabb oldal középtengelyében, alul a kocsibejáró valódi szegmentíves kiképzésű. A két felsőszint valamennyi ablaknyílása egyenes záradékú. A középső szint ablakai tagoltabb kiképzésűek, a kapu feletti párosan kapcsolt ablakokkal, a könyöklőmezőinek rozettáival, valamint az egyenes függőkonzolos szemöldökpárkányokkal. A felsőszint ablakzónája egyszerű kiképzésű, egyenes szemöldökpárkányok tagolják.
A belső udvari homlokzat ablak és ajtó nyílásai egyenes záradékosak, csak a kocsibejáró szegmentíves kiképzésű, armírozást stilizáló szalagkeret keretezi. A homlokzat a sarkok mentén egy-egy tengely szélességben rézsűsen lemetszett.
Az épületet keletről zárt falazott kerítés zárja le, az épület alatt húzódott az egykori városfal egy része. Az udvar járószintje díszburkolatos

Állapotjelentések

2010.03.06 12:49 Bamby állapot: 4 - pont: 4

Az épület viszonylag jó állapotban van, de a sarkán akad egy kis vakolathullás. A tér felőli oldalon emléktábla található, amely az egykori vár emlékére hívja fel a figyelmet.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.018 km)
Varkoch-szobor (0.021 km)
Lakóház (0.031 km)
Lakóház (0.048 km)
Lakóház (0.051 km)
Lakóház (0.068 km)
Gerchard-ház (0.071 km)
Lakóház (0.074 km)
Lakóház (0.088 km)